Spaghetti z pesto genovese
Prosty pomysł na obiad dla całej rodziny, a także na wykwintną kolację dla dwojga.

Składniki
- 400 g makaronu linguine
- 2 pęczki bazylii
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki orzeszków piniowych
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 1/2 szklanki oliwy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Makaron ugotuj w osolonym wrzątku według przepisu podanego na opakowaniu. Bazylię umyj i osusz. Oderwij listki. Czosnek obierz. Parmezan drobno zetrzyj na tarce.
2. Bazylię zmiksuj z czosnkiem oraz orzeszkami pinii. Miksując, stopniowo wlewaj oliwę. Na koniec dodaj starty parmezan. Wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Makaron odcedź i wymieszaj z przygotowanym pesto.
Zobacz także: