Spaghetti z warzywami
To popularne włoskie danie można przygotować na kilka sposobów. Tym razem proponujemy wersję w warzywami i sosem wineg.

Składniki
- nieduży seler
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 100 g suszonych pomidorów w oliwie
- 5 pomidorków koktajlowych
- puszka cieciorki
- szklanka bulionu warzywnego
- 500 g makaronu spaghetti
- 3–4 gałązki świeżej bazylii
- 50 g sera typu parmezan
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- czarne oliwki
Sposób przygotowania:
Cieciorkę osączamy z zalewy i przepłukujemy wodą. Obrane cebule i czosnek siekamy w kostkę. Pomidory osączamy z oleju i kroimy w paski. Obrany i umyty seler kroimy w niedużą kostkę.
Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy z oliwek, przekładamy seler, cebulę i czosnek, smażymy przez pięć minut. Następnie dodajemy pokrojone pomidory, ciecierzycę, zalewamy bulionem, doprawiamy pieprzem, solą i dusimy 10 minut.
Spaghetti gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie miękkie, odcedzamy i z powrotem przekładamy do garnka. Bazylię płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i siekamy. Ser ścieramy obieraczką do warzyw na cienkie plastry.
Do makaronu przekładamy sos warzywny, mieszamy. Porcjujemy na talerze, posypujemy plastrami sera i posiekaną bazylią. Podajemy z zieloną sałatą z sosem wineg.
Zobacz także: