Reklama

Spaghetti z warzywami

To popularne włoskie danie można przygotować na kilka sposobów. Tym razem proponujemy wersję w warzywami i sosem wineg.

Składniki dla: 4

Składniki

  • nieduży seler
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g suszonych pomidorów w oliwie
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • puszka cieciorki
  • szklanka bulionu warzywnego
  • 500 g makaronu spaghetti
  • 3–4 gałązki świeżej bazylii
  • 50 g sera typu parmezan
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • czarne oliwki

Sposób przygotowania:

Cieciorkę osączamy z zalewy i przepłukujemy wodą. Obrane cebule i czosnek siekamy w kostkę. Pomidory osączamy z oleju i kroimy w paski. Obrany i umyty seler kroimy w niedużą kostkę.

Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy z oliwek, przekładamy seler, cebulę i czosnek, smażymy przez pięć minut. Następnie dodajemy pokrojone pomidory, ciecierzycę, zalewamy bulionem, doprawiamy pieprzem, solą i dusimy 10 minut. 

Spaghetti gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie miękkie, odcedzamy i z powrotem przekładamy do garnka. Bazylię płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i siekamy. Ser ścieramy obieraczką do warzyw na cienkie plastry. 

Reklama

Do makaronu przekładamy sos warzywny, mieszamy. Porcjujemy na talerze, posypujemy plastrami sera i posiekaną bazylią. Podajemy z zieloną sałatą z sosem wineg.

Zobacz także: 

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy