Spanakopita, czyli placek ze szpinakiem
Składniki
- 800 g świeżego szpinaku 300 g mielonej wołowiny 1 duża cebula 200 g sera feta
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 3 jajka
- 4 płaty ciasta filo
- 1/4 kostki masła
- oliwa
- sól
- pieprz
- biały sezam
1. Na rozgrzanej oliwie podsmaż posiekaną cebulę. Dodaj mięso i smaż około 10 minut, a następnie umyty szpinak. Smaż jeszcze 5 minut, aż liście całkowicie zmiękną. Lekko ostudź, po czym dodaj natkę, koperek, jajka oraz pokruszoną fetę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
2. Posmaruj masłem formę 20x26 cm. Przekrój płaty ciasta na pół. Kładź jeden na drugim, smarując je masłem i farszem. Ostatni płat posmaruj tylko masłem i posyp sezamem.
3. Tak przygotowaną spanakopitę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C. Piecz około 40 minut, aż nabierze złotego koloru.