Sposób na cykorię
Duszona lub zapiekana smakuje świetnie. W połączeniu z mięsem tworzy duet idealny. Oto przepis na zapiekankę.
Przygotowanie:
Kaszę opłucz i wrzuć do lekko osolonego wrzątku (1,5 szklanki wody na 1 szklankę kaszy). Gotuj ok. 5 min, na małym ogniu, bez przykrycia. Wyłącz ogień, przykryj garnek i odstaw na 5 min. Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj. Ser feta pokrój w kostkę.
Cykorie umyj, osusz, przekrój na pół. Wytnij białe końcówki. Ze środka każdej z nich wyjmij kilka listków, drobno je posiekaj.
Cebulę zeszklij na 2 łyżkach oleju. Dodaj mięso. Smaż, od czasu do czasu mieszając, ok. 10 min. Następnie dodaj pomidory z puszki, posiekaną cykorię, oregano, tymianek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Duś ok. 10 min. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wystudzone mięso wymieszaj z kaszą.
Żaroodporne naczynie posmaruj olejem. Na dnie wyłóż połowę mięsa z kaszą. Rozłóż połówki cykorii, przykryj pozostałym mięsem z kaszą. Na wierzchu rozłóż ser feta. Piecz 15-20 minut w temperaturze 180°C.
Zobacz także: