Sposób na idealny biszkopt
To proste triki, dzięki którym biszkopt zawsze ci wyjdzie.
1. Masz kłopot ze zdjęciem pergaminu z wystudzonej biszkoptowej rolady? Zwilż go pędzelkiem maczanym w zimnej wodzie. Jeśli roladę przełożysz bitą śmietaną, podejdzie ona wodą i rozmiękczy ciasto. Aby temu zapobiec, dodaj do śmietany rozpuszczoną żelatynę - ona utrwali krem.
2. Biszkopt przywarł do formy? W takim wypadku nasze babcie owijały formę wilgotną ściereczką, a po kwadransie bez trudu ciasto wyjmowały. Biszkopt wydaje się zbyt suchy? Nakłuj go w kilku miejscach, w otworki wpuść po 2-3 krople soku pomarańczowego.
3. Pieczesz biszkoptowe blaty na tort? Brzegów tortownicy nie smaruj tłuszczem, bo zwiększy przyczepność ciasta do formy: pośrodku utworzy się wybrzuszenie, które po wyjęciu biszkoptu z pieca spektakularnie opadnie. Biszkopt nabierze cudnego aromatu, gdy natłuszczoną formę zamiast bułką tartą wysypiesz kokosowymi wiórkami.
Zobacz także: