Sposób na rybkę
Gdyby częściej gościły na naszych stołach, bylibyśmy dużo zdrowsi. Ryby bowiem przedłużają młodość i chronią przed wieloma chorobami. Można je smażyć, gotować, dusić, zapiekać... Każda metoda jest dobra.
Najzdrowszym sposobem przyrządzania ryb jest gotowanie (wkłada się je do wrzącego wywaru warzywnego). Dzwonka i filety gotujemy ok. 20 minut, a całe ryby 45-60 minut. Można je przygotować także na parze (ok. 10-15 min). Duszone wyśmienicie smakują ułożone między warzywami.
Wielkim przysmakiem jest ryba upieczona w całości. Aby nie straciła soczystości, warto ją piec w folii aluminiowej. Wciąż popularne jest smażenie. Ryba będzie soczysta i zyska chrupiącą skórkę, jeśli przed smażeniem obtoczysz ją w mące. By mięso nie rozpadło się na patelni, wcześniej skrop je sokiem z cytryny.
Ryby doskonale smakują też na zimno, nadają się na musy i jako składnik sałatek. Smakowita jest również zupa.
Składniki: 500 g filetów rybnych np. łososia lub dorsza, 3 łyżki soku z cytryny, sól, czerwona i żółta papryka, 350 g brokułów, 250 g pomidorów, cebula, 2 łyżki oliwy, 1/8 l bulionu (z kostki), 1 puszka (200 g) krojonych pomidorów, pieprz, 1 łyżeczka suszonego tymianku, 15 g masła, 30 g sera żółtego.
Przygotowanie: Filety rybne umyj, osusz i pokrój na 4 kawałki. Skrop sokiem z cytryny, posól i przykryte włóż do lodówki. Z papryk wyjmij gniazda i miąższ pokrój. Brokuły podziel na różyczki. Umyj pomidory i pokrój w plastry. Cebulę posiekaj. l Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż cebulę. Dodaj papryki, zalej bulionem, dodaj pomidory z puszki z sosem. Dopraw solą, pieprzem i odrobiną tymianku. Gotuj 4-5 min. Brokuły obgotuj w osolonej wodzie (ok. 5 min). Odsącz.
Rozgrzej masło na patelni i smaż filety z obu stron na złoty kolor. Dopraw pieprzem i zdejmij z patelni. W naczyniu żaroodpornym układaj ryby, brokuły i sos pomidorowo-paprykowy. Posyp startym serem i resztą tymianku. Wstaw na 25 min do piekarnika nagrzanego do 175 st. C.
Składniki: 800 g filetów z ryb morskich, sól, zmielony czarny pieprz, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, 250 g pomidorów koktajlowych, gałązka kopru włoskiego, oliwa z oliwek, suszony tymianek i pietruszka, 500 ml bulionu warzywnego, 200 g kwaśnej śmietany, 100 g czarnych oliwek.
Przygotowanie: Filety rybne oczyść, pokrój na mniejsze kawałki, dopraw solą i pieprzem. Odstaw do lodówki na 15 minut. Obierz cebulę i czosnek, drobno posiekaj. Pomidory i koper włoski umyj i pokrój na kawałki. W rondlu rozgrzej oliwę i smaż filety rybne z obu stron (na złoty kolor).
Wyjmij je i na tym samym tłuszczu podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj pokrojony koper i pomidory, posyp suszonymi ziołami. Zalej bulionem, przykryj i duś pod przykryciem ok. 7-10 min. Łyżkę wlej do śmietany, wymieszaj i dodaj do gulaszu. Wymieszaj, dopraw do smaku. Wrzuć oliwki. Gulasz rozlej do miseczek. Do każdej porcji włóż kawałek ryby. Gulasz podawaj bardzo gorący, najlepiej z pieczywem.
Składniki: 4 ziemniaki, sól, 200 g łososia (filety), 200 g dorsza (filety), 2 liście laurowe, 2 małe cebule, 3 jajka, 2 łyżki masła, zmielony czarny pieprz, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, bułka tarta, olej do smażenia.
Przygotowanie: Ziemniaki obierz, pokrój i ugotuj w osolonej wodzie. Zmiksuj. Ryby umyj i włóż do garnka z wodą. Posól, dodaj liście laurowe oraz jedną obraną i pokrojoną cebulę. Powoli gotuj, aż ryby będą miękkie. Dwa jajka ugotuj na twardo. Posiekaj przestudzone jajka i ugotowane ryby. Drugą cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż na maśle.
W misce wymieszaj puree z ziemniaków, posiekane ryby i jajka. Dodaj surowe jajko i natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli to konieczne, zagęść bułką tartą. Odstaw na 10 minut do lodówki. Wilgotnymi dłońmi utwórz burgery. Smaż je z obu stron na złoty kolor. Podawaj np. z domowej roboty frytkami i sosami.