Sprawdzony sposób na kiszenie ogórków

Domowe, ekologiczne i przede wszystkim zdrowe. Wbrew pozorom kiszenie ogórków wcale nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Dziś zdradzamy kilka sekretów, dzięki którym twoje przetwory zawsze się udadzą.

Do kiszenia najlepiej wybierać ogórki gruntowe
Do kiszenia najlepiej wybierać ogórki gruntowe 123RF/PICSEL

Ogórki możemy umieścić w słoikach wielokrotnego użytku. Mogą być tradycyjne lub typu "weck" (z gumkami). Przed użyciem należy je wyparzyć oraz dokładnie wysuszyć.

Wielkość słoików zależy od własnych potrzeb. Mogą być  litrowe, dwulitrowe, a nawet większe.

Jakie ogórki wybrać?

Wybierz ogórki średniej wielkości lub małe. Nie należy wybierać większych, gdyż posiadają one nasiona, które po ukiszeniu staną się miękkie.

Warzywa powinny być sprężyste i twarde, o prostym kształcie, który ułatwi umieszczanie ich w słoiku. Najlepsze są ogórki z własnego ogródka lub te ekologiczne, od znajomego rolnika. Warto mieć pewność, że nie zawierają chemii.

Do przygotowania ogórków kiszonych należy wybierać ogórki z drugiej połowy sezonu
Do przygotowania ogórków kiszonych należy wybierać ogórki z drugiej połowy sezonu123RF/PICSEL

Jak zrobić zalewę?

Podstawą jest zalewa. Wystarczy ciepła woda, sól (1 łyżka na 1 litr wody) oraz przyprawy. Pamiętaj, że ogórki powinny być w całości przykryte.

Jak długo czekać?

Jeśli chcesz uzyskać ogórki małosolne, wystarczy, że odczekasz 2-3 dni, a będą one nadawać się do spożycia. Na kiszone trzeba zaczekać ok. 2-3 tygodnie.

Ogórki małosolne nadają się do spożycia po 2-3 dniach
Ogórki małosolne nadają się do spożycia po 2-3 dniach123RF/PICSEL

Składniki

  • 1kg ogórków
  • Liście laurowe
  • 1l wody
  • łyżka soli (najlepiej kamiennej)
  • korzeń chrzanu
  • kilka ząbków czosnku
  • koper z kwiatostanami

1. Ogórki dokładnie umyć i pozostawić w zimnej wodzie na ok. 30 minut.

2. Do wyparzonych wcześniej słoików włóż ogórki. Ważne, aby umieścić je dość ciasno.

3. W luki pomiędzy ogórkami umieść korzeń chrzanu, czosnek, koper oraz liście laurowe. Dodatkowa ilość przypraw sprawi, że ogórki nie będą szybko ulegać procesowi pleśnienia.

4. Zalej je ciepłą wodą z solą. Pamiętaj, że powinna ona zakrywać je w całości.

5. Ogórki kiszone nie wymagają pasteryzacji, dlatego zakręć słoiki oraz pozostaw do ostygnięcia.

6. Przez pierwsze kilka dni, gdy proces kiszenia jest najbardziej intensywny, pozostaw słoiki w temperaturze pokojowej. W tym czasie może pojawić się piana, a słoiki same szczelnie się zamkną.

7. Po kilku dniach przenieś przetwory w chłodne miejsce tak, aby zapobiec szybszemu procesowi kwaszenia.

Zobacz także: 

Myć czy nie myć? Oto jest pytanieInteria.tv
Styl.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?