Staropolskie zrazy z grzybami
Składniki
Skaldniki na 8 porcji:
- sól
- 1,10 kg wołowina zrazowa
- 15 dag szynka wędzona
- mała puszka koncentrat pomidorowy
- 3/4 szklanki śmietana
- 8 dag papryka konserwowa
- 3 dag mąka
- pieprz
- 2 sztuki jajko
- tłuszcz do smażenia
- 4-5 dag suszone grzyby
Mięso opłukać, usunąć błony, pokroić na porcje. Rozklepać tłuczkiem zwilżonym wodą na cieniutkie plastry. Oprószyć solą, pieprzem i przyprawą uniwersalną.
Jajka ugotować na twardo. Suszone grzyby namoczyć w wodzie. Potem ugotować do miękkości. Wyjąć z wywaru i pokroić w paseczki. Na płatach mięsa rozłożyć plastry szynki, grzyby, cząstki odsączonej papryki i jajka. Razem ciasno zwinąć w roladki. Spiąć wykałaczkami.
Zrazy oprószyć mąką i obsmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu. Podlać wywarem z grzybów, przykryć i dusić na małym ogniu do miękkości. Pod koniec duszenia dołożyć śmietanę wymieszaną z koncentratem pomidorowym. Sos przyprawić do smaku pieprzem i solą. Zrazy serwować z sosem i np. z ugotowaną na sypko kaszą gryczaną i zasmażanymi buraczkami.