Staropolskie zrazy z grzybami

123RF/PICSEL

Składniki

Skaldniki na 8 porcji:

  • sól
  • 1,10 kg wołowina zrazowa
  • 15 dag szynka wędzona
  • mała puszka koncentrat pomidorowy
  • 3/4 szklanki śmietana
  • 8 dag papryka konserwowa
  • 3 dag mąka
  • pieprz
  • 2 sztuki jajko
  • tłuszcz do smażenia
  • 4-5 dag suszone grzyby
7 i wiecej osób

Mięso opłukać, usunąć błony, pokroić na porcje. Rozklepać tłuczkiem zwilżonym wodą na cieniutkie plastry. Oprószyć solą, pieprzem i przyprawą uniwersalną.

Jajka ugotować na twardo. Suszone grzyby namoczyć w wodzie. Potem ugotować do miękkości. Wyjąć z wywaru i pokroić w paseczki. Na płatach mięsa rozłożyć plastry szynki, grzyby, cząstki odsączonej papryki i jajka. Razem ciasno zwinąć w roladki. Spiąć wykałaczkami.

Zrazy oprószyć mąką i obsmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu. Podlać wywarem z grzybów, przykryć i dusić na małym ogniu do miękkości. Pod koniec duszenia dołożyć śmietanę wymieszaną z koncentratem pomidorowym. Sos przyprawić do smaku pieprzem i solą. Zrazy serwować z sosem i np. z ugotowaną na sypko kaszą gryczaną i zasmażanymi buraczkami.

Życie na gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas