Stek wołowy. Tu znajdziesz cenne pierwiastki
Najlepiej podać go w sosie z czerwonego wina. Idealny przepis na kolacje we dwoje.
Steki wołowe są źródłem żelaza. Dlatego warto jej jeść.
Przygotuj sos: rozpuść masło w rondelku z grubym dnem, wlej wywar i wino. Gotuj sos na małym ogniu tak długo aż płyn się zredukuje i powstanie gęsty sos. Dopraw go według uznania octem balsamicznym, cukrem, solą i pieprzem.
Steki posól od tej strony, na której ułożysz je na patelni. Smaż na dobrze rozgrzanej, suchej patelni grillowej (krwiste po 1 min z każdej strony, mocno wysmażone po 2-3 min). Usmażone odstaw do "leżakowania".
Polej sosem. Podawaj z puree ziemniaczanym lub kukurydzianym, gałązką rozmarynu i grillowanymi warzywami. Ważne, by wyciągnąć steki z lodówki i opakowania min. 30 minut przed grillowaniem, a do przewracania mięsa używać szpatułki, nie widelca, by nie popsuć struktury mięsa.
Zobacz także: