Niebiańskie połączenie smaków. Truskawkowe delicje poleca Ewa Wachowicz
Sezon na truskawki to jeden z najbardziej wyczekiwanych momentów w roku – krótki, ale niezwykle intensywny, pachnący słońcem i świeżością. Te soczyste owoce to prawdziwy symbol lata, który warto wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Od lekkich deserów, przez klasyczne ciasta, aż po wytrawne dania z truskawkowym akcentem – możliwości są niemal nieograniczone.

Spis treści:
Truskawki z octem balsamicznym
Osobiście uwielbiam te smaczne i zdrowe owoce. Truskawki to nie tylko słodka przekąska. Mogą być ciekawą przystawką, jeśli połączymy je z octem balsamicznym.

Składniki:
- truskawki,
- czarny pieprz grubo mielony,
- ocet balsamiczny,
- cukier brązowy.
Sposób przygotowania:
Truskawki umyć i pozbawić szypułek. Pokroić w poprzek na plastry (jak na carpaccio) lub na ćwiartki. Ułożyć na talerzu lub włożyć do miseczki. Oprószyć grubo zmielonym czarnym pieprzem. Udekorować zredukowanym octem balsamicznym. Gotując ocet można go lekko posłodzić i dodać sok wyciśnięty z pomarańczy.
Lekka sałatka z truskawkami
Truskawki to także idealny dodatek do sałatek. Poniżej propozycja na sałatkę ze szpinakiem i serem pleśniowym.
Składniki:
- liście szpinaku,
- kilkanaście truskawek,
- kawałek sera z niebieską pleśnią,
- garść ziaren słonecznika,
- 3 łyżki octu balsamicznego,
- 1 łyżka syropu z agawy lub miód.
Sposób przygotowania:
Szpinak umyć i osuszyć. Rozrzucić na dużym, płaskim talerzu. Dodać przekrojone na pół truskawki. Pokruszyć ser. Posypać posiekanymi wcześniej uprażonymi ziarnami słonecznika orzechami.
Skropić octem balsamicznym - wymieszanym z miodem lub syropem z agawy. Można przyprawić świeżo zmielonym, kolorowym pieprzem.
Makaron z serem i truskawkami

Makaron z serem i truskawkami to danie mojego dzieciństwa, uwielbia je też moja córka.
- 500 g makaronu wstążki,
- syrop klonowy,
- 400 g białego sera,
- ½ kg truskawek,
- cynamon,
- cukier,
- dwie łyżki masła,
- mięta do dekoracji.
Opis przygotowania:
Truskawki pozbawić szypułek, pokroić, przełożyć do miski i skropić syropem klonowym. Wymieszać i odstawić na chwilę.
Ser przełożyć do drugiej miski, rozgnieść na przykład widelcem, przyprawić cynamonem i posłodzić do smaku.
Makaron ugotować.
W tym czasie, kiedy gotuje się makaron roztopić na patelni masło. Kto lubi może zrobić masło palone.
Ugotowany i przecedzony makaron przełożyć na patelnie z masłem. Wymieszać.
Porcje makaronu nałożyć na talerz. Na niego ser i truskawki. Udekorować listkami mięty.
Truskawki kochamy jednak przede wszystkim w deserach. Poniżej moje dwie propozycje.
Tarta z truskawkami

Składniki:
- 250 g mąki,
- mąka do podsypania,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
- ½ szklanki cukru pudru,
- 125 g masła,
- 2 żółtka,
- 1 łyżka śmietany.
Dekoracja:
- ½ kg truskawek,
- 1 galaretka cytrynowa,
- mięta.
Nadzienie:
- 350 g mascarpone,
- laska wanilii,
- 3 łyżki cukru pudru,
- ½ l kremówki.
Opis przygotowania:
Mąkę przesiać na stolnicę - wraz z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Dodać cukier i zimne masło. Wysiekać. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić żółtka, dodać śmietanę. Wymieszać nożem, następnie wyrobić rękoma. Gładkie ciasto włożyć do pojemnika i wstawić do lodówki na ½ godziny.
Po tym czasie rozwałkować i wyłożyć w formie do tarty (wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą). Brzegi skleić. Ciasto nakłuć widelcem, przykryć papierem i obciążyć kulkami do ślepego pieczenia. Wstawić na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Następnie usunąć papier i piec jeszcze przez 10 minut. Wystudzić.
Do serka mascarpone wrzucić miąższ z laski wanilii. Posłodzić cukrem pudrem. Zmiksować. Dodać ubitą śmietankę. Wymieszać. Wyłożyć na tartę.
Truskawki pokroić na plastry. Ułożyć na kremie - tworząc rozetę. Posmarować tężejącą galaretką. Udekorować listkami mięty.
Sernikowe babeczki z truskawkami
Ostatnia propozycja to sernikowe babeczki z truskawkami.
Składniki:
- 3 jajka,
- 5 łyżek cukru pudru,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- ½ kg twarogu,
- ½ szklanki śmietanki,
- 2 łyżki budyniu waniliowego.
Dekoracja:
- kilka truskawek,
- cukier puder.
Sałatka:
- kilka truskawek,
- ½ łyżki cukru pudru,
- 1 kieliszek żubrówki,
- mięta.
Opis przygotowania:
Jajka wybić do miski, zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać twaróg (2 razy przepuszczony przez maszynkę do mielenia mięsa). Następnie śmietankę i budyń waniliowy.
Masę serową przełożyć do foremek na babeczki (najlepsze są małe foremki silikonowe). Piec przez około 30 minut w temp. 170 st. C.
Podawać udekorowane plasterkami truskawek lub z sałatką truskawkową. Można oprószyć cukrem pudrem.
Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić na kawałki. Zasypać cukrem pudrem i odstawić na chwilę, by puściły sok. Dolać żubrówkę i delikatnie wymieszać. Dorzucić kilka listków mięty.
Jak widzicie, opcji na wykorzystanie truskawek jest bez liku. Jako że sezon na te owoce w pełni, to może uda wam się zrealizować wszystkie powyższe przepisy?