Reklama

Stek z bakłażana z orzeszkami pinii, dymką i jogurtowym sosem

Stek bez mięsa? W wegetariańskiej wersji z bakłażanem z pewnością zachwyci twoich domowników.

Składniki

  • bakłażan
  • 4 łyżki oliwy
  • łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • dymka
  • 40 g uprażonych orzeszków pinii
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • łyżeczka kminu
  • starta skórka z cytryny
  • 3 krople tabasco
  • pęczek kolendry
  • pół pęczka tymianku

Bakłażana kroimy wzdłuż na ćwiartki, nacinamy w odstępach co 3 cm i dokładnie solimy. Na rozgrzanej patelni z oliwą smażymy od stron miąższu na złoty kolor, pod koniec dodajemy masło, tymianek i rozgniecione ząbki czosnku. Przez ok. 2 min. bastujemy (oblewamy tłuszczem z patelni) bakłażana na patelni. Do miski przekładamy jogurt, dodajemy kmin, startą skórkę z cytryny i tabasco. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Na talerzu układamy bakłażana, polewamy go sosem jogurtowym, posypujemy orzeszkami pinii i posiekaną dymką. Danie dekorujemy listkami kolendry. Smacznego!

Reklama
Polsat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy