Stek z bakłażana z orzeszkami pinii, dymką i jogurtowym sosem
Stek bez mięsa? W wegetariańskiej wersji z bakłażanem z pewnością zachwyci twoich domowników.

Składniki
- bakłażan
- 4 łyżki oliwy
- łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- dymka
- 40 g uprażonych orzeszków pinii
- 200 g jogurtu naturalnego
- łyżeczka kminu
- starta skórka z cytryny
- 3 krople tabasco
- pęczek kolendry
- pół pęczka tymianku
Bakłażana kroimy wzdłuż na ćwiartki, nacinamy w odstępach co 3 cm i dokładnie solimy. Na rozgrzanej patelni z oliwą smażymy od stron miąższu na złoty kolor, pod koniec dodajemy masło, tymianek i rozgniecione ząbki czosnku. Przez ok. 2 min. bastujemy (oblewamy tłuszczem z patelni) bakłażana na patelni. Do miski przekładamy jogurt, dodajemy kmin, startą skórkę z cytryny i tabasco. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Na talerzu układamy bakłażana, polewamy go sosem jogurtowym, posypujemy orzeszkami pinii i posiekaną dymką. Danie dekorujemy listkami kolendry. Smacznego!