Steki z kalafiora
Kalafiora można przygotować na wiele sposobów, także w wersji wegańskich steków. Wypróbuj ten prosty przepis i sprawdź, czy taka kalafior w tak oryginalnej wersji przypadnie ci do gustu.

Składniki
- duży kalafior
- papryka wędzona
- olej
- sól, pieprz
- szczypior
- świeża bazylia
Sposób przygotowania:
1. Kalafior obieramy z liści i myjemy. Ostrym nożem kroimy pionowo w plastry o grubości ok. 2 cm. Nacieramy z obu stron olejem i posypujemy wędzoną papryką, odrobiną soli oraz pieprzem. Smażymy z obu stron na patelni grillowej lub zwykłej, aż lekko się przyrumieni.
2. Steki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekamy przez 20-25 minut w 180°C.
3. Gorące steki wyjmujemy na talerze i oprószamy świeżo zmielonym pieprzem, a następnie posypujemy posiekaną bazylią oraz szczypiorem.
Zobacz także: