Mięso pokrój w plastry, posyp solą oraz pieprzem. Smaż na oliwie po 2 minuty z obu stron, na mocnym ogniu. Następnie zdejmij z ognia i przełóż do żaroodpornego naczynia. Odstaw.
Tłuszcz, który pozostał ze smażenia mięsa, rozgrzej. Obsmaż na nim obrane i przekrojone na pół pietruszki. Gdy ładnie się zrumienią, zdejmij je z patelni i przełóż do naczynia z mięsem.
Cytrynę przekrój na pół, wyciśnij trochę soku na mięso i pietruszkę, resztę włóż do naczynia stroną przecięcia do góry. Dopraw do smaku solą i pieprzem, skrop resztą oliwy. Piecz 30 minut w 190°C, a potem odwróć każdy kawałek mięsa i dopiecz przez 10 minut.
Zrób pesto: wszystkie składniki (oprócz soku i skórki z cytryny) rozgnieć w moździerzu. Dodaj sok i skórkę, a jeśli pasta wydaje się zbyt sucha, wlej trochę oliwy. Dopraw solą.
Zobacz także: