Steki z pesto
To połączenie smaków może zaskoczyć.

Składniki
- 2 steki
- oliwa
- 6 pietruszek
- sparzona cytryna
- sól i pieprz
na pesto
- garść liści mięty
- garść liści rukoli
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki tartej bułki
- 2 łyżki białego octu winnego
- sok z 1/2 cytryny
- skórka otarta z 1 cytryny
Mięso pokrój w plastry, posyp solą oraz pieprzem. Smaż na oliwie po 2 minuty z obu stron, na mocnym ogniu. Następnie zdejmij z ognia i przełóż do żaroodpornego naczynia. Odstaw. Tłuszcz, który pozostał ze smażenia mięsa, rozgrzej. Obsmaż na nim obrane i przekrojone na pół pietruszki. Gdy ładnie się zrumienią, zdejmij je z patelni i przełóż do naczynia z mięsem.Cytrynę przekrój na pół, wyciśnij trochę soku na mięso i pietruszkę, resztę włóż do naczynia stroną przecięcia do góry. Dopraw do smaku solą i pieprzem, skrop resztą oliwy. Piecz 30 minut w 190°C, a potem odwróć każdy kawałek mięsa i dopiecz przez 10 minut.Zrób pesto: wszystkie składniki (oprócz soku i skórki z cytryny) rozgnieć w moździerzu. Dodaj sok i skórkę, a jeśli pasta wydaje się zbyt sucha, wlej trochę oliwy. Dopraw solą.Zobacz także: