Reklama

Steki z salsą pomidorową

Sprawdzony przepis na soczyste, aromatyczne steki z domową salsą pomidorową.

Składniki

  • antrykot wołowy
  • sól do podania

Składniki na marynatę

  • 1 łyżka pieprzu w ziarnach
  • 2 liście laurowe
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 100 ml oleju arachidowego

Składniki na salsę

  • 4 pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ papryki zielonej
  • sok i skórka z limonki
  • bazylia
  • sól
  • pieprz kolorowy

Przepis pochodzi z 335. odcinka programu "Ewa gotuje".

Sposób przygotowania:

Pieprz, liście laurowe, czosnek oraz igiełki rozmarynu rozetrzeć w moździerzu. Wlać olej. Wymieszać.

Mięso pokroić w plastry (można użyć gotowych steków). Przełożyć do zamykanego naczynia. Pokryć marynatą. Przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin.

Pomidory naciąć na czubkach (na krzyż), sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Przekroić na pół, łyżką wyjąć środki, miąższ pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miseczki. Paprykę wyczyścić i też pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Dodać do pomidorów. Uperfumować skórką i zakwasić sokiem z limonki. Dorzucić posiekaną bazylię. Przyprawić solą i kolorowym pieprzem. Wymieszać i odstawić, by salsa się przegryzła.

Reklama

Zamarynowaną wołowinę upiec na grillu lub mocno rozgrzanej patelni - z obu stron (godzinę wcześniej wyjąć z lodówki). Przed podaniem przyprawić solą.

Polsat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy