Stir fry z udonem, wieprzowiną i warzywami
Smakowita, azjatycka potrawa ze smażonym makaronem udon.
Składniki
- 1 opakowanie makaronu udon
- 300 g polędwiczki wieprzowej
- 2 garści groszku cukrowego
- 1 papryka
- 1 marchewka
- 1 papryczka chili
- garść kiełków fasoli mung
- 1 czerwona cebula
- garść orzechów ziemnych
- kolendra
- olej rzepakowy
- 1,5 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka cukru
- szczypta
- soli
Sposób przygotowania:
Kroimy warzywa drobno: marchewkę i paprykę w paseczki, cebulę w piórka, chili w kółeczka. Polędwiczkę kroimy w cienkie plastry. Rozgrzewamy wok lub głęboką patelnie i zaczynamy smażenie od warzyw na dużym ogniu.
Dodajemy mięso i przyprawy. Podsmażamy ok 1 min. Dodajemy groszek, orzeszki i kiełki fasoli. Smażymy jeszcze chwilę ok. 2 min i na koniec wrzucamy makaron. Wszystko posypujemy kolendrą. Smacznego!