Stolniki, czyli gołąbki z tartymi ziemniakami
Smaki podkarpacia.
1. Kapustę sparz tak, jak na gołąbki.
2. Ugotuj ok. 1/2 kg ziemniaków.
3. Resztę ziemniaków zetrzyj na tarce i przełóż na sito, aby obciekły.Dodaj jajko, sól i pieprz ziołowy. Wymieszaj.
4. Do ugotowanych ziemniaków dodaj twaróg, posiekaną i podsmażoną cebulę. Dopraw solą i pieprzem. Całość przepuść przez maszynkę.
5. Na sparzone liście nakładaj cienką warstwę masy ziemniaczanej, a na nią farsz z gotowanych ziemniaków. Liście zwiń na pół.
6. Tak przygotowane stolniki układaj na blasze. Piecz w temp. 200 st. C do zarumienienia się. Przed podaniem możesz polać je kwaśną śmietaną lub sosem grzybowym albo po prostu podsmażoną cebulą.