Reklama

Reklama

Stolniki, czyli gołąbki z tartymi ziemniakami

Smaki podkarpacia.

Składniki

  • 1 główka kapusty
  • 2 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • sól, pieprz ziołowy
  • 4 łyżki twarogu
  • olej

1. Kapustę sparz tak, jak na gołąbki.

2. Ugotuj ok. 1/2 kg ziemniaków.

3. Resztę ziemniaków zetrzyj na tarce i przełóż na sito, aby obciekły.Dodaj jajko, sól i pieprz ziołowy. Wymieszaj.

4. Do ugotowanych ziemniaków dodaj twaróg, posiekaną i podsmażoną cebulę. Dopraw solą i pieprzem. Całość przepuść przez maszynkę.

5. Na sparzone liście nakładaj cienką warstwę masy ziemniaczanej, a na nią farsz z gotowanych ziemniaków. Liście zwiń na pół.

6. Tak przygotowane stolniki układaj na blasze. Piecz w temp. 200 st. C do zarumienienia się. Przed podaniem możesz polać je kwaśną śmietaną lub sosem grzybowym albo po prostu podsmażoną cebulą.

Reklama

Tele Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy