Strucla z pigwą i jabłkami
Domowe wypieki mogą być naprawdę zdrowe. Wykorzystaj do ciast pyszne i uprawiane bez chemii własne jabłka, borówki czy owoce pigwy.
Sposób przygotowania:
1. Przesianą mąkę wymieszaj z cukrem oraz drożdżami. Dodaj lekko podgrzaną maślankę lub kefir, jajko oraz tłuszcz. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 90 min.
2. Pigwę obierz ze skórki, przekrój na pół lub w ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Włóż do garnka, dodaj cukier i plasterki cytryny. Zalej wodą, by lekko przykryła owoce. Gotuj na małym ogniu, aż owoce zmiękną, ale nadal pozostaną w całości. Cytrynę usuń a pigwę pokrój w kostkę. Jabłka pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny. Wymieszaj z pigwą.
3. Ciasto rozwałkuj na prostokąt. Rozłóż nadzienie i zwiń w roladę. Struclę przełóż na posmarowany olejem papier do pieczenia i ściśle zawiń. Odstaw w ciepłe miejsce na 15 min. Piecz 30-40 min w temperaturze 180°C.
Zobacz także: