Reklama

Strucla z pigwą i jabłkami

Domowe wypieki mogą być naprawdę zdrowe. Wykorzystaj do ciast pyszne i uprawiane bez chemii własne jabłka, borówki czy owoce pigwy.

Składniki na ciasto

  • 1 i ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 i ½ łyżki cukru
  • ½ opakowania suchych drożdży (4 g)
  • ¼ szklanki maślanki lub kefiru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki roztopionego masła lub margaryny

Składniki na nadzienie

  • 1 duża pigwa (ok. 300 g)
  • 2 plasterki cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • 2-3 kwaśne jabłka
  • sok z ½ cytryny

Sposób przygotowania:

1. Przesianą mąkę wymieszaj z cukrem oraz drożdżami. Dodaj lekko podgrzaną maślankę lub kefir, jajko oraz tłuszcz. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 90 min. 

2. Pigwę obierz ze skórki, przekrój na pół lub w ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Włóż do garnka, dodaj cukier i plasterki cytryny. Zalej wodą, by lekko przykryła owoce. Gotuj na małym ogniu, aż owoce zmiękną, ale nadal pozostaną w całości. Cytrynę usuń a pigwę pokrój w kostkę. Jabłka pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny. Wymieszaj z pigwą. 

Reklama

3. Ciasto rozwałkuj na prostokąt. Rozłóż nadzienie i zwiń w roladę. Struclę przełóż na posmarowany olejem papier do pieczenia i ściśle zawiń. Odstaw w ciepłe miejsce na 15 min. Piecz 30-40 min w temperaturze 180°C.

Zobacz także:


Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy