Strudel z mięsem mielonym

Mięso mielone jest niedrogie i łatwo dostępne. Wyczarujesz z niego mnóstwo pysznych dań.

Przed pieczeniem wierzch ciasta natnij w kilku miejscach, by nie popękało
Przed pieczeniem wierzch ciasta natnij w kilku miejscach, by nie popękało123RF/PICSEL

Składniki

na ciasto

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 g suchych drożdży
  • ¾ szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju
  • po ½ łyżeczki cukru i soli

dodatkowe

  • 400 g mięsa mielonego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g pieczarek
  • ½ pęczka grubego szczypioru
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • olej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Przesianą mąkę wymieszaj z drożdżami, cukrem oraz solą. Wlej wodę oraz olej. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.

2. Z papryki usuń gniazda nasienne, opłucz, pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Umyte pieczarki pokrój w plasterki. Szczypior drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę, zeszklij. Dodaj mięso, smaż ok. 5 min. Na drugiej patelni usmaż pieczarki na rozgrzanym oleju. Do mięsa dodaj paprykę, szczypior, przeciśnięty czosnek oraz pieczarki, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

3. Ciasto rozwałkuj na prostokąt. Posyp bułką tartą i rozłóż mięso. Załóż na siebie boki ciasta formując roladę. Wierzch posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz 30-40 minut w temp. 180°C.

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?