Studencka zapiekanka
Nie ma dania prostszego niż studencka zapiekanka. Na dobrą sprawę potrzebujesz do niej dwóch składników. Oczywiście – im jest ich więcej, tym danie ma bogatszy smak, wszystko zależy od twojej kulinarnej fantazji.
Ziemniaki obierz i pokrój w bardzo cienkie plasterki - mają dosłownie prześwitywać. Wszystkie włóż do naczynia żaroodpornego. Sos wymieszaj z przyprawami i oliwą. Gdy będzie za gęsty, dodaj pół kubka wody i rozmieszaj.
Ziemniaki zalej przygotowanym sosem, całość przykryj albo folią aluminiową, albo pokrywą z naczynia żaroodpornego i wstaw do nagrzanego do 230 stopni piekarnika.
Po godzinie wyjmij i sprawdź, czy ziemniaki są miękkie.
Zapiekanka jest tania, nie wymaga kulinarnych umiejętności, ale jeśli chcesz, możesz dodać do niej więcej składników, np. kawałek kiełbasy, papryki, czy cukinii (wszystkie je trzeba pociąć przed dodaniem do ziemniaków).
Jeśli znajdzie się ser żółty, możesz posypać po wyjęciu startym serem i włożyć jeszcze na 10 minut do piekarnika.
Zobacz także:
Kotlety z ziemniaków smakują naprawdę dobrze!