Reklama

Šunkofleky, najprostsza zapiekanka z makaronu

To klasyk czeskiej kuchni, który zrobi nawet najmniej doświadczony kucharz.

Składniki

  • 400 g makaronu (np. łazanki, kokardki, kolanka)
  • Łyżeczka oleju
  • 300 g wędzonej szynki
  • 5 jaj
  • 100 ml mleka
  • Sól, pieprz

  Makaron ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżeczki oleju, odcedzić przelać zimną wodą. Szynkę pokroić w kostkę.

 Makaron i szynkę wymieszać i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 220 st. C na 15 minut.

Jajka roztrzepać z mlekiem, doprawić solą i pieprzem. Makaron i szynkę zalać jajkami, obniżyć temperaturę do 180 st. C i piec jeszcze 15 minut. Podawać z ogórkami kiszonymi.

Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy