Surówka z marchewki
Kuchnia
Ta prosta surówka zachwyci nawet smakosza.
Składniki na 4 porcje:
- 1 kg marchewek
- 1/2 szklanki majonezu
- szczypta soli
- 1/3 szklanki cukru
- 1/2 szklanki ananasa z puszki, odcedzonego
- 1/2 szklanki rodzynek
- 2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka czosnku, przeciśniętego przez praskę
- szczypta ziaren selera i/lub ziaren kminku, opcjonalnie
Umyj i obierz marchewki. Przy użyciu obieraczki do warzyw potnij marchewkę na bardzo cienkie wstążki, wyglądem przypominające makaron.
W dużej misce połącz majonez, sól, cukier, ananasa, rodzynki, curry, czosnek i nasiona selera lub kminku. Dodaj marchewkę i dokładnie wymieszaj. Podawaj od razu lub schłodź w lodówce przez godzinę.
Przepis pochodzi z programu"Kulinarni superbohaterowie"na Polsat Food Network