Suszone pomidory w oliwie
Choć świeże warzywa są najzdrowsze, to jednak w przypadku pomidorów sprawa ma się inaczej. Jeszcze lepsze są przetwory z tych warzyw, bo wtedy zwiększa się ilość likopenu w nich zawartego. Ten silny przeciwutleniacz nigdzie nie występuje w takich ilościach jak w przetworzonych pomidorach. A to właśnie likopen zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca oraz chroni nas przed nowotworami.
Suszenie pomidorów:
Do tego najlepiej nadają się pomidorki paprykowe lub tzw. odmiana Lima. Umyte i przekrojone wzdłuż pomidory (możesz je dodatkowo nakłuć - to przyspiesza suszenie) ułóż ciasno na blasze skórką do dołu. Posyp je solą, odrobinę cukrem i ziołami prowansalskimi. Skrop oliwą. Jeśli suszysz je w piekarniku - rób to w temp. 80°C w piekarniku z termoobiegiem. Czas suszenia - ok. 4-6 godzin przy lekko uchylonych drzwiczkach. Gdy chcesz je wysuszyć na słońcu - rozłóż je w suchym i przewiewnym miejscu. Czas suszenia - ok. 4 dni, przy sprzyjających temperaturach.
Sposób przygotowania (po ususzeniu):
1. Gotowe pomidory włóż do miski i posyp listkami ulubionych ziół, np. po 3 gałązki oregano, tymianku, bazylii, rozmarynu. Dodaj 2-3 ząbki czosnku i skrop całość 2-3 łyżkami octu jabłkowego.
2. Wszystko delikatnie wymieszaj. Po kilku minutach włóż pomidory do słoiczków, wypełniając je do ok. 2/3 objętości.
3. Podgrzej olej lub oliwę (ma być gorący, ale nie wrzący) i zalej nim słoiki. Zakręć, odwróć do góry dnem i odstaw pod przykryciem na całą noc do ostudzenia. Następnego dnia przestaw słoiki z pomidorami do spiżarni.
Zobacz także: