Świąteczne pierogi z grochem i grzybami
Groch zalewam zimną wodą i moczę przynajmniej 2 godziny. Wodę odlewam, zalewam świeżą i gotuję groch, aż będzie miękki. Odcedzam i rozgniatam tłuczkiem. Kapustę zalewam wodą i gotuję do miękkości. Odcedzam, a gdy wystygnie, odciskam, siekam i łączę z grochem.
Borowiki rozmrażam na sicie. Grzyby i obrane cebule kroję w kostkę. Na patelni rozgrzewam masło, szklę na nim cebulę i wrzucam pokrojone grzyby. Duszę 15 minut, aż będą miękkie. Dodaję do kapusty z grochem, doprawiam pieprzem, solą, mieszam, by składniki farszu się połączyły.
Mąkę przesiewam na stolnicę, dodaję szczyptę soli, wbijam jajo, mieszam. Następnie wlewam gorącą wodę i wyrabiam, aż ciasto będzie elastyczne. Dzielę je na mniejsze kawałki, podsypuję mąką i cienko rozwałkowuję. Szklanką wykrawam krążki. Na środek każdego kładę łyżeczkę farszu z kapusty, grochu i borowików. Zlepiam brzegi i gotuję pierogi w osolonym wrzątku, aż wypłyną na powierzchnię, odcedzam.
Przepis Agaty Skiby z Morawic
Zobacz także: