Świąteczny pasztet
Czy można zaskoczyć gości, podając tradycyjne potrawy? Tak! Tylko popatrz!

Składniki
- 80 dag mięsa królika bez kości
- 20 dag wątróbki drobiowej
- 1 jajko
- 1/2 szklanki śmietany 30 proc.
- 1/3 szklanki winiaku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- po 5 jagód jałowca, ziela angielskiego i czerwonego pieprzu - utłuczonych
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżki masła
- 5 łyżek smalcu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Mięso zemleć z wątróbką, wymieszać z winiakiem. Natkę i czosnek posiekać, dodać do masy razem z resztą przypraw. Wymieszać, włożyć na noc do lodówki.
2. Masę połączyć z jajkiem, masłem i śmietaną, doprawić.
3. Formę nasmarować smalcem, włożyć masę, dwukrotnie mocno owinąć folią aluminiową, włożyć do większej formy, wlać do niej na dno wrzącą wodę. Piec 90 min w 160°C.
Zobacz także: