Reklama

Świderki z cukiniowym pesto

Zwykle „ginie” w leczo. A przecież można z niej wyczarować o wiele więcej pomysłowych dań, na przykład cukiniowe pesto.

Składniki

  • 300 g makaronu, np. świderki
  • 500 g cukinii (1 średnia)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 pęczek bazylii
  • 1-2 łyżki świeżego tymianku
  • 50 g parmezanu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Cukinię umyj i osusz. Pokrój w kostkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Włóż cukinię i czosnek. Podsmażaj ok. 10 minut na średnim ogniu. Dopraw solą i pieprzem. Orzechy posiekaj i upraż na suchej patelni. 

2. Cukinię zblenduj z orzechami, bazylią, tymiankiem, parmezanem i pozostałą oliwą. Makaron osącz. Wymieszaj z cukiniowym pesto. Rozłóż na talerzach. Udekoruj listkami bazylii.

Zobacz także:

Reklama
Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy