Świderki z cukiniowym pesto
Zwykle „ginie” w leczo. A przecież można z niej wyczarować o wiele więcej pomysłowych dań, na przykład cukiniowe pesto.
Składniki
- 300 g makaronu, np. świderki
- 500 g cukinii (1 średnia)
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 1 pęczek bazylii
- 1-2 łyżki świeżego tymianku
- 50 g parmezanu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Cukinię umyj i osusz. Pokrój w kostkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Włóż cukinię i czosnek. Podsmażaj ok. 10 minut na średnim ogniu. Dopraw solą i pieprzem. Orzechy posiekaj i upraż na suchej patelni.
2. Cukinię zblenduj z orzechami, bazylią, tymiankiem, parmezanem i pozostałą oliwą. Makaron osącz. Wymieszaj z cukiniowym pesto. Rozłóż na talerzach. Udekoruj listkami bazylii.
Zobacz także: