Swojskie pyzy z mięsem
Farsz można zagęścić 1-2 łyżkami bułki tartej. Niektórzy dodają do wrzątku 1 łyżkę oleju, by pyzy nie skleiły się podczas gotowania.
1. Cebule obrać, posiekać, podsmażyć na smalcu, wystudzić. Połowę wymieszać z mięsem, przyprawami, jajkiem i 1 łyżką wody.
2. Ziemniaki obrać. Połowę zetrzeć na tarce, połowę ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, wystudzić.
3. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, wymieszać z ziemniakami utartymi (nadmiar wody wcześniej odcisnąć), jajkami, mąkami. Zagnieść ciasto, podzielić na ok. 16 kulek. Każdą spłaszczyć w dłoniach, nałożyć farsz, zlepić, uformować kulkę.
4. Pyzy gotować w osolonym wrzątku ok. 5 minut od wypłynięcia. Odcedzić, okrasić wcześniej podsmażoną cebulą.