Swojskie pyzy z mięsem
Farsz można zagęścić 1-2 łyżkami bułki tartej. Niektórzy dodają do wrzątku 1 łyżkę oleju, by pyzy nie skleiły się podczas gotowania.

Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 25 dag mięsa mielonego wieprzowo- -wołowego
- 1 łyżka mąki
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki smalcu
- 2 duże cebule
- 2 jajka
- sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa
4-6
1. Cebule obrać, posiekać, podsmażyć na smalcu, wystudzić. Połowę wymieszać z mięsem, przyprawami, jajkiem i 1 łyżką wody.
2. Ziemniaki obrać. Połowę zetrzeć na tarce, połowę ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, wystudzić.
3. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, wymieszać z ziemniakami utartymi (nadmiar wody wcześniej odcisnąć), jajkami, mąkami. Zagnieść ciasto, podzielić na ok. 16 kulek. Każdą spłaszczyć w dłoniach, nałożyć farsz, zlepić, uformować kulkę.
4. Pyzy gotować w osolonym wrzątku ok. 5 minut od wypłynięcia. Odcedzić, okrasić wcześniej podsmażoną cebulą.