Sycylijskie rurki cannoli
Składniki
- 25 g miękkiego masła
- 25 g cukru
- 3,5 łyżki białego wytrawnego wina
- 1 jajko
- 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
- 175 g mąki pszennej
na nadzienie
- 800 g serka ricotta
- skórka i sok z ½ cytryny
- 100 ml śmietanki kremówki 30 proc.
- 4-5 łyżek cukru pudru
dodatkowe
- 1 jajko
- olej do smażenia
- posiekane pistacje lub kandyzowane owoce
Przygotowanie:
Do miski włóż masło, dodaj cukier, wino, jajko oraz cukier wanilinowy. Utrzyj mikserem. Wysp przesianą mąkę, wyrób gładkie, elastyczne ciasto (gdyby było zbyt kleiste dodaj odrobinę więcej mąki). Z ciasta uformuj kulę, owiń folią spożywczą, włóż do lodówki na 2-3 godz.
Śmietankę ubij na sztywno. Do ricotty wsyp przesiany cukier puder, skórkę oraz sok z cytryny, zmiksuj. Dodaj ubitą śmietankę, wymieszaj. Wstaw do lodówki.
Schłodzone ciasto podziel na 3 części. Każdą rozwałkuj na płat o grubości ok. 2 mm. Wytnij z niego kółka o średnicy ok. 10 cm. Zawijaj wokół metalowych foremek - tak, by ciasto na siebie lekko nachodziło, sklejając je rozmąconym jajkiem. Smaż partiami na mocno rozgrzanym oleju, na złoto. Kremem nadziej wystudzone rurki. Brzegi posyp pistacjami lub kandyzowanymi owocami.
Zobacz także: