Reklama

Sycylijskie rurki cannoli

Składniki

  • 25 g miękkiego masła
  • 25 g cukru
  • 3,5 łyżki białego wytrawnego wina
  • 1 jajko
  • 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
  • 175 g mąki pszennej

Składniki na nadzienie

  • 800 g serka ricotta
  • skórka i sok z ½ cytryny
  • 100 ml śmietanki kremówki 30 proc.
  • 4-5 łyżek cukru pudru

Składniki dodatkowe

  • 1 jajko
  • olej do smażenia
  • posiekane pistacje lub kandyzowane owoce

Przygotowanie:

Do miski włóż masło, dodaj cukier, wino, jajko oraz cukier wanilinowy. Utrzyj mikserem. Wysp przesianą mąkę, wyrób gładkie, elastyczne ciasto (gdyby było zbyt kleiste dodaj odrobinę więcej mąki). Z ciasta uformuj kulę, owiń folią spożywczą, włóż do lodówki na 2-3 godz.

Śmietankę ubij na sztywno. Do ricotty wsyp przesiany cukier puder, skórkę oraz sok z cytryny, zmiksuj. Dodaj ubitą śmietankę, wymieszaj. Wstaw do lodówki.

Schłodzone ciasto podziel na 3 części. Każdą rozwałkuj na płat o grubości ok. 2 mm. Wytnij z niego kółka o średnicy ok. 10 cm. Zawijaj wokół metalowych foremek - tak, by ciasto na siebie lekko nachodziło, sklejając je rozmąconym jajkiem. Smaż partiami na mocno rozgrzanym oleju, na złoto. Kremem nadziej wystudzone rurki. Brzegi posyp pistacjami lub kandyzowanymi owocami.

Reklama

Zobacz także:


Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy