Sycylijskie rurki cannoli
Przygotowanie:
Do miski włóż masło, dodaj cukier, wino, jajko oraz cukier wanilinowy. Utrzyj mikserem. Wysp przesianą mąkę, wyrób gładkie, elastyczne ciasto (gdyby było zbyt kleiste dodaj odrobinę więcej mąki). Z ciasta uformuj kulę, owiń folią spożywczą, włóż do lodówki na 2-3 godz.
Śmietankę ubij na sztywno. Do ricotty wsyp przesiany cukier puder, skórkę oraz sok z cytryny, zmiksuj. Dodaj ubitą śmietankę, wymieszaj. Wstaw do lodówki.
Schłodzone ciasto podziel na 3 części. Każdą rozwałkuj na płat o grubości ok. 2 mm. Wytnij z niego kółka o średnicy ok. 10 cm. Zawijaj wokół metalowych foremek - tak, by ciasto na siebie lekko nachodziło, sklejając je rozmąconym jajkiem. Smaż partiami na mocno rozgrzanym oleju, na złoto. Kremem nadziej wystudzone rurki. Brzegi posyp pistacjami lub kandyzowanymi owocami.
Zobacz także: