Syrniki: Rosyjskie placuszki z twarogu
Syrniki to tradycyjna potrawa kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i kuchni białoruskiej. To smażone placki z mąki, sera białego i jajek, niekiedy dodaje się rodzynki, miód lub kawałki jabłek oraz dekoruje kwaśną śmietaną, miodem lub dżemem.

Składniki
- 500 g twarogu półtłustego
- 100 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 3-5 łyżek cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- rodzynki (opcjonalnie)
- kawałki jabłek (opcjonalnie)
- starta skórka pomarańczowa (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Twaróg dokładnie rozgnieść widelcem. Dodać jajka razem z ekstraktem z wanilii, wymieszać aż składniki się połączą. Dodać cukier, mąkę, znowu wymieszać. Na gorącym oleju smażyć placki z obu stron na rumiany kolor. Podawać na ciepło.
Zobacz także: