Reklama

Szakszuka

Szakszuka to śniadaniowa potrawa z Bliskiego Wschodu. Świeże pomidory, aromatyczne przyprawy... palce lizać!

Składniki

  • oliwa z oliwek
  • 1 mała cebula
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 150 g pomidorów
  • czerwona papryka
  • 2 szczypty kuminu
  • gałkę muszkatołowa
  • chilli wedle uznania
  • sól, pieprz
  • szczypiorek
  • kolendra

Sposób przygotowania:

Cebulę siekamy, paprykę kroimy w nieduże kawałki, a następnie szklimy na oliwie. Dodajemy pomidory i pozwalamy, by sos nieco się zredukował i zgęstniał (około pięciu minut). Dodajemy przyprawy i gotujemy jeszcze około pięciu minut, ciągle mieszając. 

W gęstym sosie robimy łyżką wgłębienia i delikatnie wbijamy w nie jajka uważając, aby nie uszkodzić żółtek. Zmniejszamy ogień i pozwalamy białkom się ściąć. Na koniec posypujemy szczypiorkiem i kolendrą. Smacznego!

Polsat
Dowiedz się więcej na temat: Szakszuka | domowa szakszuka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy