Szakszuka po góralsku
Jaja sadzone w towarzystwie kiełbasy oraz pomidorów i papryki - oto pożywne śniadanie, czyli szakszuka po góralsku. Przepis poleca Ewa Wachowcz.

Składniki
- 2 pomidory
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- ½ papryki żółtej
- kawałek kiełbasy wiejskiej
- sól
- pieprz
- 2 jajka
- oscypek do podania
- szczypior do dekoracji
Szakszuka po góralsku - wykonanie:
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki. Na rozgrzanym maśle podsmażyć posiekany czosnek, dorzucić plasterki kiełbasy oraz pokrojoną w kostkę paprykę.
Po chwili dodać pomidory, przyprawić solą i pieprzem. Smażyć przez kilka minut.
Następnie wybić jajka. Posolić i wstawić do piekarnika, by białko się ścięło.
Podawać na patelni - posypane startym oscypkiem i zieleniną.
Przepis pochodzi z programu "Ewa gotuje", który możesz zobaczyć na antenie Polsat w każdą sobotę o godz. 10.10.
Szakszuka po góralsku krok po kroku - zobacz film:
Zobacz także inne przepisy Ewy Wachowicz: