Szakszuka po góralsku

Jaja sadzone w towarzystwie kiełbasy oraz pomidorów i papryki - oto pożywne śniadanie, czyli szakszuka po góralsku. Przepis poleca Ewa Wachowcz.

Szakszukę po góralsku poleca Ewa Wachowicz
Szakszukę po góralsku poleca Ewa WachowiczPolsat

Składniki

  • 2 pomidory
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ papryki żółtej
  • kawałek kiełbasy wiejskiej
  • sól
  • pieprz
  • 2 jajka
  • oscypek do podania
  • szczypior do dekoracji

Szakszuka po góralsku - wykonanie:

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki. Na rozgrzanym maśle podsmażyć posiekany czosnek, dorzucić plasterki kiełbasy oraz pokrojoną w kostkę paprykę.

Po chwili dodać pomidory, przyprawić solą i pieprzem. Smażyć przez kilka minut.

Następnie wybić jajka. Posolić i wstawić do piekarnika, by białko się ścięło.

Podawać na patelni - posypane startym oscypkiem i zieleniną.

Przepis pochodzi z programu "Ewa gotuje", który możesz zobaczyć na antenie Polsat w każdą sobotę o godz. 10.10.

Szakszuka po góralsku krok po kroku - zobacz film:

„Ewa gotuje”: Szakszuka po góralskuPolsat

Zobacz także inne przepisy Ewy Wachowicz: