Szakszuka z serem typu feta
Przygotowanie:
Rozgrzej na patelni oliwę i zeszklij na niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodaj pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Przeciśnij przez praskę czosnek i pokrój drobniutko papryczkę chili. Podsmaż wszystko chwilę.
Umyj, sparz i obierz ze skóry pomidory. Pokrój je w dużą kostkę i dodaj do potrawy. Gotuj około 5 minut do zredukowania sosu. Dodaj szczyptę soli, cukier, słodką paprykę, kumin, pieprz. Gotuj do uzyskania jednolitej masy. Jeżeli lubisz intensywny pomidorowy smak, dodaj 2 łyżki koncentratu.
Zrób trzy wgłębienia i wbij ostrożnie jajka. Gotuj na małym ogniu, aż się zetną. Posyp pokruszonym serem typu feta. Podawaj z bagietką.
Zobacz także: