Szakszuka z serem typu feta

Składniki
- 5 dużych mięsistych pomidorów
- 3 żółte papryki
- 1/3 opakowania sera typu feta
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 duże jaja
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/3 papryczki chili
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki kuminu
Przygotowanie:
Rozgrzej na patelni oliwę i zeszklij na niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodaj pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Przeciśnij przez praskę czosnek i pokrój drobniutko papryczkę chili. Podsmaż wszystko chwilę.
Umyj, sparz i obierz ze skóry pomidory. Pokrój je w dużą kostkę i dodaj do potrawy. Gotuj około 5 minut do zredukowania sosu. Dodaj szczyptę soli, cukier, słodką paprykę, kumin, pieprz. Gotuj do uzyskania jednolitej masy. Jeżeli lubisz intensywny pomidorowy smak, dodaj 2 łyżki koncentratu.
Zrób trzy wgłębienia i wbij ostrożnie jajka. Gotuj na małym ogniu, aż się zetną. Posyp pokruszonym serem typu feta. Podawaj z bagietką.
Zobacz także: