Szakszuka ze świeżymi pomidorami
Szukasz pomysłu na energetyczne, nietypowe śniadanie które postawi cię na nogi? Szakszuka to idealna opcja dla tych, którzy chcą się porządnie najeść z rana!
Sposób przygotowania:
1. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kosteczkę.
2. Na patelnię o średnicy około 20 cm wlej oliwę. Podsmaż przez minutę obrany i posiekany czosnek.
3. Umyj, oczyść z nasion i pokrój paprykę. Obierz, a następnie posiekaj cebulę Dodaj warzywa do czosnku.
4. Po chwili dołóż pomidory. Smaż wszystko na dużym ogniu od 10 do 25 minut. Dopraw do smaku kminem rzymskim, mieloną papryczką chili, solą i pieprzem.
5. W podsmażonych warzywach zrób cztery dołeczki. Wbij w nie ostrożnie jajka. Zmniejsz ogień i smaż wszystko jeszcze kilka minut, aż białka jajek się zetną. Posyp szakszukę posiekaną natką lub kolendrą. Podawaj ze świeżą bagietką.
Zobacz także: