Szampański tort sylwestrowy
Białka jajek ubij na sztywno z dodatkiem 1 cukru waniliowego i 5 dag cukru. Wymieszaj z żółtkami. Następnie dodaj dwa rodzaje mąki i proszek do pieczenia, połącz. Spód tortownicy wyłóż krążkiem papieru do pieczenia. Do formy wlej ciasto. Piecz 20 min w temp. 175°C. Wyjmij z piekarnika, ostudź.
8 łyżeczek żelatyny zalej niewielką ilością wody, odstaw, aby spęczniała. Następnie rozpuść podgrzewając. Zmiksuj na piure 3 połówki brzoskwiń, wymieszaj z 2 łyżeczkami żelatyny. Jogurt wymieszaj z drugim cukrem waniliowym i 7 dag cukru. Ubijając łopatkami miksera powoli dolewaj szampana, a następnie resztę żelatyny, szybko wymieszaj z połową ubitej na sztywno śmietanki. Na cieście zapnij obręcz tortownicy, rozsmaruj 3/4 kremu szampańskiego. Na kremie porób kleksy z piure brzoskwiniowego i delikatnie je przemieszaj widelcem, aby powstał marmurkowy wzorek. Zalej resztą kremu. Ochładzaj przez noc.
Osącz resztę brzoskwiń. Obłóż nimi tort. Odmierz szklankę zalewy z brzoskwiń, rozpuść w niej pozostały cukier i żelatynę. Mocno ochłodź. Tężejącą galaretką zalej owoce. Ochładzaj godzinę. Na patelni bez tłuszczu upraż płatki migdałowe. Ubij resztę śmietanki, przełóż do szprycy i udekoruj brzeg tortu robiąc rozetki. Rozgrzej polewę i cieniutkimi paseczkami polewy przybierz rozetki na torcie. Boki posmaruj pozostałą śmietaną, posyp migdałami.