Szarlotka
Przygotowanie:
Białka jajek oddzielić od żółtek. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski. Margarynę posiekać nożem. Dodać do mąki wraz z żółtkami i 4 łyżkami cukru. Szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na 30 minut.
Ciasto wyjąć z lodówki, odwinąć z folii. Rozwałkować 2/3 ciasta, wylepić nim spód formy do pieczenia. Pozostałe ciasto owinąć w folię i dalej ochładzać. Obrać jabłka. Po usunięciu gniazd nasiennych pokroić w kawałki (najlepiej w ósemki). Posypać resztą cukru, podlać odrobiną wody. Chwilę podusić na wolnym ogniu. Przestudzić.
Białka ubić na sztywną pianę (można dodać szczyptę soli). Pod koniec ubijania wsypać proszek kisielowy. Na cieście w blasze rozsmarować masę jabłkową. A na niej piankę. Schłodzone ciasto zetrzeć na tarce, posypując piankę. Ciasto piec ok. 50 minut w 180°C. Serwować na ciepło z gałką lodów waniliowych.
Zobacz także: