Reklama

Szarlotka amerykańska

Na kruchym cieście.

Skład na 12 porcji: Ciasto: 500 g mąki uniwersalnej, 250 g masła, 30 g cukru pudru, 2 żółtka, szczypta soli, 100 ml wody. Nadzienie: 8 jabłek, 30 g mąki, 60 g cukru, gałka muszkatołowa, 1 jajko.

Z mąki, cukru pudru, soli i miękkiego masła ucieramy ciasto. Kiedy składniki się połączą, dodajemy żółtka i wodę. Ciasto formujemy w kulę i zawijamy w folię. Wkładamy do lodówki na 50 minut.

W tym czasie obieramy jabłka. Usuwamy gniazda nasienne, jabłka kroimy w plastry. Przekładamy je do miski. Zasypujemy mąką, cukrem i startą gałką muszkatołową.

Reklama

Ciasto wyjęte z lodówki dzielimy na dwie części i każdą rozwałkowujemy. Jedną częścią wykładamy formę do pieczenia. Wyrzucamy na nią jabłka. Drugą część ciasta kroimy w paski o szerokości 2 cm i układamy je na warstwie jabłek, tworząc kratkę. Na brzegach mocno sklejamy.

Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160°C. Włączamy termoobieg. Pieczemy 60 minut.

Rewia
Dowiedz się więcej na temat: szarlotka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy