Szarlotka z cynamonową kruszonką
1. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, miąższ pokroić na kawałeczki. Włożyć do garnka. Dodać sok z cytryny, 100 ml soku jabłkowego i 75 g cukru. Doprowadzić do wrzenia, a wówczas zmniejszyć płomień i gotować jeszcze 3 minuty.
2. Pozostały sok jabłkowy wymieszać z 35 g mąki ziemniaczanej. Wlać do jabłek. Gotować jeszcze 1-2 minuty, stale mieszając. Odstawić na 30-40 minut do wystudzenia.
3. Stopić 250 g masła. Do miseczki wsypać 350 g mąki pszennej, 200 g cukru, 1 torebkę cukru wanilinowego oraz cynamon i szczyptę soli. Następnie wlać gorące masło. Zagnieść ciasto na kruszonkę. Posypać je łyżeczką mąki pszennej i wstawić do lodówki.
4. Pozostałe masło utrzeć z resztą cukru, drugim cukrem wanilinowym oraz skórką otartą z cytryny na puszystą masę. Kolejno wbijać do niej jajka. Resztę mąki pszennej przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Wymieszać z pozostałą mąką ziemniaczaną i mielonymi migdałami. Porcjami wsypywać do masy maślanej. Utrzeć mikserem.
5. Blachę (32x39 cm) posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Na spodzie rozsmarować ciasto. Rozłożyć masę jabłkową. Posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 45 minut. Wystudzić. Jabłecznik przed podaniem posypać cukrem pudrem i cynamonem.