Szarlotka z dużymi kawałkami jabłek
Składniki
- 500 g mąki
- 200 g masła
- 2 żółtka
- 150 g cukru pudru
- 1 łyżka śmietany 18 procent tłuszczu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- cynamon
- 6-8 jabłek, najlepiej odmiany szara reneta, antonówka lub koksa
Przygotowanie:
Mąkę posiekaj z masłem, dodaj cukier, proszek do pieczenia, żółtka i śmietanę. Szybko zagnieć ciasto. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 min. 2. 2/3 ciasta wylep dno i boki tortownicy. Ponakłuwaj widelcem i podpiecz w temperaturze 170 st. C przez około 15 minut. 3. 2/3 jabłek pokrój w kostkę, resztę zetrzyj na tarce. Odciśnij sok, oprósz cukrem waniliowym i cynamonem i wyłóż na spód. 4. Rozwałkuj drugą część ciasta i przykryj nią jabłka. 5. Piecz ok. godziny w 180 st. C.
Zobacz także: