Reklama

Szarlotka z dużymi kawałkami jabłek

Składniki

  • 500 g mąki
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • 150 g cukru pudru
  • 1 łyżka śmietany 18 procent tłuszczu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • cynamon
  • 6-8 jabłek, najlepiej odmiany szara reneta, antonówka lub koksa

Przygotowanie:

Mąkę posiekaj z masłem, dodaj cukier, proszek do pieczenia, żółtka i śmietanę. Szybko zagnieć ciasto. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 min. 2. 2/3 ciasta wylep dno i boki tortownicy. Ponakłuwaj widelcem i podpiecz w temperaturze 170 st. C przez około 15 minut. 3. 2/3 jabłek pokrój w kostkę, resztę zetrzyj na tarce. Odciśnij sok, oprósz cukrem waniliowym i cynamonem i wyłóż na spód. 4. Rozwałkuj drugą część ciasta i przykryj nią jabłka. 5. Piecz ok. godziny w 180 st. C.

Reklama

Zobacz także:

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy