Szarlotka z kruszonką
Szarlotka to jedno z najbardziej jesiennych ciast. Przepis jest prosty, a z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom.

Składniki
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 100 g masła roślinnego
- 4 żółtka
- szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kg jabłek
- odrobina cynamonu
- 2 łyżki kaszy manny lub mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, posiekaj z masłem i żółtkami. Zagnieć ciasto i ostudź w lodówce.
Ciasto podziel na dwie części. Jedną część rozwałkuj i ułóż na blasze, posyp równomiernie kaszą lub mąką ziemniaczaną.
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i zetrzyj na tarce, następnie wymieszaj z cukrem i cynamonem, rozłóż masę jabłkową na cieście w blasze.
Resztę ciasta również zetrzyj na tarce i posyp nim jabłka. Piecz około 45 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni.
Zobacz także: