Reklama

Szarlotka z kruszonką

Szarlotka to jedno z najbardziej jesiennych ciast. Przepis jest prosty, a z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom.

Składniki

  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 100 g masła roślinnego
  • 4 żółtka
  • szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kg jabłek
  • odrobina cynamonu
  • 2 łyżki kaszy manny lub mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, posiekaj z masłem i żółtkami. Zagnieć ciasto i ostudź w lodówce.

Ciasto podziel na dwie części. Jedną część rozwałkuj i ułóż na blasze, posyp równomiernie kaszą lub mąką ziemniaczaną.

Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i zetrzyj na tarce, następnie wymieszaj z cukrem i cynamonem, rozłóż masę jabłkową na cieście w blasze.

Resztę ciasta również zetrzyj na tarce i posyp nim jabłka. Piecz około 45 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni.

Reklama

Zobacz także:

Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy