Reklama

Szarpańce pączkowe

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 5-6 osób

Składniki

  • 2 sztuki żółtko
  • 20 dag mieszanka suszonych owoców
  • 200 ml ciepłe mleko
  • 50 g cukier
  • szczypta sól
  • 2 łyżki rozpuszczone masło
  • 4 dag drożdże
  • 50 dag mąka pszenna
  • 1 kieliszek alkohol (np. rum)
  • 1 l olej do smażenia

Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozkruszyć, rozetrzeć z łyżką cukru, połączyć z mlekiem, dodać 1 płaską łyżkę maki i wlać rozczyn do zagłębienia w mące. Przykryć czystą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 20 min.

Do wyrośniętego rozczynu dodać pozostały cukier, rozpuszczone ( nie gorące) masło, żółtka, alkohol, szczyptę soli i wyrobić z mąką na gładkie ciasto. Dodać posiekane owoce. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia także przykryte ściereczką. Następnie rozgrzać tłuszcz, łyżką nabierać po porcji ciasta i wrzucać na tłuszcz. Smażyć na złoto. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

Reklama
Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy