Reklama

Szarym dniom na przekór

Gdy plucha i zimno, postaw na kukurydzę. Danie z nią to talerz pełen słońca!

Sadzone na warzywach

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 duża puszka kukurydzy (40 dag)
  • 50 dag cukinii
  • 1 por
  • 2 czerwone papryki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 l bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki śmietany 12 proc.
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz cayenne

1. Warzywa umyć.  Por dokładnie oczyścić, rozchylając wszystkie liście, żeby wypłukać cały piasek, pokroić w dość grube pierścienie. Cukinii nie obierać,  pokroić w słupki o długości ok. 4 cm. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w dużą kostkę.

2. Rozgrzać masło  na patelni, dusić na nim pod przykrywką pokrojone warzywa około 5-7 minut. Doprawić solą i pieprzem caynne. Dodać koncentrat pomidorowy, zasmażyć razem, wlać bulion i zagotować. Dodać śmietanę, wymieszać.

3. Kukurydzę odcedzić,  dodać do duszonych warzyw, zagotować razem na średnim ogniu. Szczypiorek umyć, osuszyć, posiekać. Na gorącym oleju, na patelni z dołkami, usmażyć jajka sadzone. Posolić. Ostrożnie przełożyć na duszone  warzywa, posypać szczypiorkiem.

Reklama

Aromatyczna zupa z curry

Składniki

  • 1 kurczak (ok. 1,2 kg)
  • 40 dag kukurydzy z puszki
  • 50 dag dyni
  • po 2 zielone i czerwone papryki
  • 1 cebula
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 2 kostki bulionowe
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 małej puszki mleka kokosowego
  • 3 łyżeczki żółtej pasty curry
  • po 1 łyżeczce czarnego pieprzu, kolendry, goździków i jałowca
  • sól, pieprz czerwony

1. Kurczaka umyć, gotować pod przykryciem 1 godz. z pokrojoną cebulą, pieprzem,  kolendrą, laurem, jałowcem i goździkami. Pod koniec dodać kostki bulionowe, mięso wyjąć, oddzielić od kości, pokroić.

2. Do wywaru dodać pokrojoną paprykę i dynię, gotować kilka min, dodać odcedzoną  kukurydzę, mięso, mleko, zagęścić zasmażką z mąki, masła i curry,  posypać posiekanym szczypiorkiem i pieprzem.

Zapiekana papryka z sałatką

Składniki

  • 4 kolorowe papryki (zielona, czerwona, żółta i pomarańczowa)
  • 40 dag kukurydzy z puszki
  • 1 puszka ananasa
  • 10 dag długoziarnistego ryżu  
  • 8 plastrów żółtego sera
  • 20 dag sera mozzarella
  • 1/2 l bulionu warzywnego
  • 4 gałązki bazylii
  • 1-2 łyżki marynowanego zielonego pieprzu
  • sól

1. Ryż ugotować we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2. Kukurydzę i ananasa odcedzić, owoc pokroić w drobną kostkę. Bazylię opłukać, posiekać (1 gałązkę zostawić do dekoracji). Wszystkie składniki lekko wymieszać, dodać ugotowany ryż i pokrojoną w kostkę mozzarellę, posolić do smaku.

3. Papryki umyć, przekroić  na pół, usunąć gniazda nasienne. Każdą połówkę napełnić przygotowanym farszem, przykryć plastrem żółtego sera, posypać ziarnami marynowanego pieprzu. Papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać gorącym bulionem. Zapiekać w temp. 200°C przez ok. 30 minut.  Podawać udekorowane listkami świeżej bazylii.

Gulasz wieprzowy z cukinią

Składniki

  • 60 dag wieprzowiny na gulasz
  • 2 średnie cukinie
  • 40 dag kukurydzy w puszce
  • 2 średnie cebule
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka soku cytrynowego
  • 1 szklanka śmietany
  • 5 gałązek tymianku
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

1. Mięso umyć, pokroić w dużą  kostkę. Cebulę obrać, posiekać.

2. Olej rozgrzać na patelni. Włożyć  cebulę, smażyć do zrumienienia, przełożyć do miski. Na patelnię włożyć mięso, zrumienić ze wszystkich stron, doprawić solą i pieprzem. Dodać cebulę, wlać 3/4 l wody i wino, doprowadzić  do wrzenia. Przykryć, dusić 1 godzinę na średnim ogniu.

3. Cukinię umyć, nie obierać, pokroić w półplasterki. Kukurydzę odcedzić. Tymianek umyć i posiekać (2 gałązki zostawić do dekoracji).

4. Cukinię, kukurydzę i tymianek  dodać do mięsa 10 minut przed końcem gotowania. Wymieszać śmietanę z mąką, dodać do gulaszu, by  go zagęścić. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Przed podaniem udekorować gałązkami tymianku.


Gofry na wytrawnie

Składniki

  • 65 dag ziemniaków
  • 20 dag kukurydzy z puszki
  • 2 cebule dymki
  • 1 papryka
  • 2 pomidory
  • 10 dag mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki śmietany 12 proc.
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz  
  • olej do gofrownicy

1. Ziemniaki dobrze wyszorować, ugotować w mundurkach do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić, obrać, przecisnąć przez praskę.

2. Kukurydzę odcedzić. Pomidory, paprykę  i cebulę umyć, pokroić w drobną kostkę, wymieszać, odłożyć 2 łyżki. Z warzyw, ziemniaków, jajek i mąki przygotować ciasto, doprawić. Smażyć gofry na wysmarowanej tłuszczem gofrownicy po 5-6 minut.

3. Czosnek posiekać,  wymieszać z jogurtem, majonezem i śmietaną,  doprawić. Gofry podawać polane sosem i posypane odłożonymi warzywami.

Gotowana z ostrym sosem

Składniki

  • 4 kolby kukurydzy
  • 1 cukinia
  • 3 pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 gałązki kolendry
  • 1 małe mango
  • 2 papryczki chili
  • 3 łyżki masła
  • 1 kostka bulionowa
  • 4 tortille
  • sól, cukier

1. Warzywa umyć i oczyścić, mango obrać. Wszystko pokroić w kostkę. Kolendrę i chili posiekać.

2. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, przesmażyć paprykę, cukinię, cebulę i czosnek, dodać pomidory, kostkę bulionową, wlać 1/2 szklanki wody, doprowadzić do wrzenia, dusić pod przykryciem 2 min. Dodać mango, chili i kolendrę, doprawić, jeszcze chwilę dusić.

3. Kukurydzę obrać, oczyścić, ugotować do miękkości w osolonym wrzątku, odcedzić, odsmażyć na reszcie masła, lekko rumieniąc. Podawać z przygotowanym sosem i podpieczoną na  suchej patelni tortillą.


Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy