Szarym dniom na przekór
Gdy plucha i zimno, postaw na kukurydzę. Danie z nią to talerz pełen słońca!
1. Warzywa umyć. Por dokładnie oczyścić, rozchylając wszystkie liście, żeby wypłukać cały piasek, pokroić w dość grube pierścienie. Cukinii nie obierać, pokroić w słupki o długości ok. 4 cm. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w dużą kostkę.
2. Rozgrzać masło na patelni, dusić na nim pod przykrywką pokrojone warzywa około 5-7 minut. Doprawić solą i pieprzem caynne. Dodać koncentrat pomidorowy, zasmażyć razem, wlać bulion i zagotować. Dodać śmietanę, wymieszać.
3. Kukurydzę odcedzić, dodać do duszonych warzyw, zagotować razem na średnim ogniu. Szczypiorek umyć, osuszyć, posiekać. Na gorącym oleju, na patelni z dołkami, usmażyć jajka sadzone. Posolić. Ostrożnie przełożyć na duszone warzywa, posypać szczypiorkiem.
1. Kurczaka umyć, gotować pod przykryciem 1 godz. z pokrojoną cebulą, pieprzem, kolendrą, laurem, jałowcem i goździkami. Pod koniec dodać kostki bulionowe, mięso wyjąć, oddzielić od kości, pokroić.
2. Do wywaru dodać pokrojoną paprykę i dynię, gotować kilka min, dodać odcedzoną kukurydzę, mięso, mleko, zagęścić zasmażką z mąki, masła i curry, posypać posiekanym szczypiorkiem i pieprzem.
1. Ryż ugotować we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Kukurydzę i ananasa odcedzić, owoc pokroić w drobną kostkę. Bazylię opłukać, posiekać (1 gałązkę zostawić do dekoracji). Wszystkie składniki lekko wymieszać, dodać ugotowany ryż i pokrojoną w kostkę mozzarellę, posolić do smaku.
3. Papryki umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Każdą połówkę napełnić przygotowanym farszem, przykryć plastrem żółtego sera, posypać ziarnami marynowanego pieprzu. Papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać gorącym bulionem. Zapiekać w temp. 200°C przez ok. 30 minut. Podawać udekorowane listkami świeżej bazylii.
1. Mięso umyć, pokroić w dużą kostkę. Cebulę obrać, posiekać.
2. Olej rozgrzać na patelni. Włożyć cebulę, smażyć do zrumienienia, przełożyć do miski. Na patelnię włożyć mięso, zrumienić ze wszystkich stron, doprawić solą i pieprzem. Dodać cebulę, wlać 3/4 l wody i wino, doprowadzić do wrzenia. Przykryć, dusić 1 godzinę na średnim ogniu.
3. Cukinię umyć, nie obierać, pokroić w półplasterki. Kukurydzę odcedzić. Tymianek umyć i posiekać (2 gałązki zostawić do dekoracji).
4. Cukinię, kukurydzę i tymianek dodać do mięsa 10 minut przed końcem gotowania. Wymieszać śmietanę z mąką, dodać do gulaszu, by go zagęścić. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Przed podaniem udekorować gałązkami tymianku.
1. Ziemniaki dobrze wyszorować, ugotować w mundurkach do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić, obrać, przecisnąć przez praskę.
2. Kukurydzę odcedzić. Pomidory, paprykę i cebulę umyć, pokroić w drobną kostkę, wymieszać, odłożyć 2 łyżki. Z warzyw, ziemniaków, jajek i mąki przygotować ciasto, doprawić. Smażyć gofry na wysmarowanej tłuszczem gofrownicy po 5-6 minut.
3. Czosnek posiekać, wymieszać z jogurtem, majonezem i śmietaną, doprawić. Gofry podawać polane sosem i posypane odłożonymi warzywami.
1. Warzywa umyć i oczyścić, mango obrać. Wszystko pokroić w kostkę. Kolendrę i chili posiekać.
2. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, przesmażyć paprykę, cukinię, cebulę i czosnek, dodać pomidory, kostkę bulionową, wlać 1/2 szklanki wody, doprowadzić do wrzenia, dusić pod przykryciem 2 min. Dodać mango, chili i kolendrę, doprawić, jeszcze chwilę dusić.
3. Kukurydzę obrać, oczyścić, ugotować do miękkości w osolonym wrzątku, odcedzić, odsmażyć na reszcie masła, lekko rumieniąc. Podawać z przygotowanym sosem i podpieczoną na suchej patelni tortillą.