Reklama

Szaszłyk z kurczaka

Składniki

  • 2 czerwone papryki
  • 6–8 pieczarek
  • 600 g filetów z kurczaka
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 cebule
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki śmietany
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • olej rzepakowy

Przygotowanie:

Umyte papryki przekrawamy na pół, usuwamy pestki i kroimy w dużą kostkę, a obrane cebule w półplastry. Pieczarki przekrawamy na pół.

Filety z kurczaka płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w dużą kostkę. Oprószamy solą, a następnie nadziewamy na cztery metalowe lub drewniane szpatułki.

Na patelni rozgrzewamy 4-5 łyżek oleju i smażymy szaszłyki około 10 minut z każdej strony na jasnozłoty kolor. Oprószamy pieprzem i słodką papryką. Przekładamy na talerz.

Reklama

Na patelnię z olejem po smażeniu szaszłyków przekładamy paprykę, cebulę, pieczarki, doprawiamy pieprzem, solą, zalewamy bulionem i dusimy 10 minut, by warzywa były miękkie i odparował nadmiar płynu. Przecier pomidorowy łączymy ze śmietaną i 2 minuty przed końcem duszenia dodajemy do warzyw, mieszamy. Sos wykładamy na półmisek, a na niego kładziemy szaszłyki, podajemy.

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy