Szaszłyk z kurczaka
Składniki
- 2 czerwone papryki
- 6–8 pieczarek
- 600 g filetów z kurczaka
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 cebule
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 1/2 szklanki śmietany
- sól, pieprz, słodka papryka
- olej rzepakowy
Przygotowanie:
Umyte papryki przekrawamy na pół, usuwamy pestki i kroimy w dużą kostkę, a obrane cebule w półplastry. Pieczarki przekrawamy na pół.
Filety z kurczaka płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w dużą kostkę. Oprószamy solą, a następnie nadziewamy na cztery metalowe lub drewniane szpatułki.
Na patelni rozgrzewamy 4-5 łyżek oleju i smażymy szaszłyki około 10 minut z każdej strony na jasnozłoty kolor. Oprószamy pieprzem i słodką papryką. Przekładamy na talerz.
Na patelnię z olejem po smażeniu szaszłyków przekładamy paprykę, cebulę, pieczarki, doprawiamy pieprzem, solą, zalewamy bulionem i dusimy 10 minut, by warzywa były miękkie i odparował nadmiar płynu. Przecier pomidorowy łączymy ze śmietaną i 2 minuty przed końcem duszenia dodajemy do warzyw, mieszamy. Sos wykładamy na półmisek, a na niego kładziemy szaszłyki, podajemy.
Zobacz także: