1. Obrany czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do oliwy z oliwek razem ze słodką i ostrą papryką, szczyptą soli i pieprzu, mieszamy.
2. Mięso wołowe płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w większe kostki w miarę równej wielkości. Zanurzamy w przygotowanej wcześniej marynacie, mieszamy i odstawiamy na co najmniej dwie godziny.
3. Obrane cebule kroimy w ćwiartki. Papryki myjemy, osuszamy i kroimy w prostokąty.
4. Wołowinę wyjmujemy z marynaty i osączamy z nadmiaru oleju. Na metalowe szpikulce lub drewniane patyki nabijamy mięso, papryki i cebule, aby wyszło nam osiem szaszłyków. Przekładamy je na aluminiowe tacki i pieczemy na grillu, aż mięso i warzywa będą miękkie. Zdejmujemy z ognia i skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny lub białym winem.