Reklama

Szaszłyki wołowo-paprykowe

Podajmy z sosem tzatziki i bułką.

Składniki

  • 800 g wołowiny bez kości
  • po 1/2 papryki czerwonej, żółtej i zielonej
  • 4 średniej wielkości cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 75 ml oliwy z oliwek
  • po łyżeczce słodkiej i ostrej papryki w proszku
  • sól i pieprz do smaku

1. Obrany czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do oliwy z oliwek razem ze słodką i ostrą papryką, szczyptą soli i pieprzu, mieszamy.

2. Mięso wołowe płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w większe kostki w miarę równej wielkości. Zanurzamy w przygotowanej wcześniej marynacie, mieszamy i odstawiamy na co najmniej dwie godziny.

3. Obrane cebule kroimy w ćwiartki. Papryki myjemy, osuszamy i kroimy w prostokąty.

4. Wołowinę wyjmujemy z marynaty i osączamy z nadmiaru oleju. Na metalowe szpikulce lub drewniane patyki nabijamy mięso, papryki i cebule, aby wyszło nam osiem szaszłyków. Przekładamy je na aluminiowe tacki i pieczemy na grillu, aż mięso i warzywa będą miękkie. Zdejmujemy z ognia i skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny lub białym winem.

Reklama
Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy