Reklama

Szaszłyki z dorsza, cukinii i pomidorków

Oto przepis na jeden ze zdrowszych obiadów.

Składniki na 4 porcje

  • 400 g grubych filetów z dorsza
  • 175 g cukinii
  • 80 g wędzonego boczku w plastrach 4–5 łyżek soku z limonki
  • 10–12 pomidorków koktajlowych
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • sól
  • olej
  • 2–3 łyżeczki ziaren sezamu

1. Szczypiorek drobno siekamy. Cukinię kroimy na kawałki. Pomidorki koktajlowe myjemy i osuszamy.

2. Sezam prażymy na małej patelni, aż nabierze delikatnie złotego koloru.

3. Filety rybne płuczemy, osuszamy, kroimy w dużą kostkę. Skrapiamy sokiem z limonki i odstawiamy na 10-15 minut, aby przeszły jego smakiem i aromatem.

4. Na drewniane patyczki nadziewamy na przemian kawałki dorsza, cukinię, zrolowane plastry boczku i pomidorki koktajlowe. Na patelni rozgrzewamy dość sporą ilość oleju i smażymy szaszłyki z obu stron 4-5 minut. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Skrapiamy delikatnie sokiem z limonki, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, solą, posiekanym drobno szczypiorkiem oraz uprażonym sezamem.

Reklama

5. Danie możemy podać na obiad, tak jak panierowaną rybę, czyli z ziemniakami z wody oraz surówką z kiszonej młodej kapusty lub z kiszonymi ogórkami.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy