Szaszłyki z dorsza, cukinii i pomidorków
Oto przepis na jeden ze zdrowszych obiadów.

Składniki
na 4 porcje
- 400 g grubych filetów z dorsza
- 175 g cukinii
- 80 g wędzonego boczku w plastrach 4–5 łyżek soku z limonki
- 10–12 pomidorków koktajlowych
- świeżo zmielony pieprz
- 1/2 pęczka szczypiorku
- sól
- olej
- 2–3 łyżeczki ziaren sezamu
1. Szczypiorek drobno siekamy. Cukinię kroimy na kawałki. Pomidorki koktajlowe myjemy i osuszamy.
2. Sezam prażymy na małej patelni, aż nabierze delikatnie złotego koloru.
3. Filety rybne płuczemy, osuszamy, kroimy w dużą kostkę. Skrapiamy sokiem z limonki i odstawiamy na 10-15 minut, aby przeszły jego smakiem i aromatem.
4. Na drewniane patyczki nadziewamy na przemian kawałki dorsza, cukinię, zrolowane plastry boczku i pomidorki koktajlowe. Na patelni rozgrzewamy dość sporą ilość oleju i smażymy szaszłyki z obu stron 4-5 minut. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Skrapiamy delikatnie sokiem z limonki, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, solą, posiekanym drobno szczypiorkiem oraz uprażonym sezamem.
5. Danie możemy podać na obiad, tak jak panierowaną rybę, czyli z ziemniakami z wody oraz surówką z kiszonej młodej kapusty lub z kiszonymi ogórkami.