Szaszłyki z morelami
Wieprzowina jest bardzo dobrym źródłem żelaza i wysokogatunkowego białka, a także witaminy B1, która wpływa na pracę tarczycy, układ nerwowy oraz metabolizm.

Składniki
- 1 polędwiczka wieprzowa (500 g)
- 2 łyżki oleju
- 1 por
- 250 g suszonych moreli
- 100 g boczku w plastrach
- sól
- kolorowy pieprz
- 30 g masła
- 6 gałązek tymianku
- szczypta chili
- szczypta curry
1. Umyj mięso, a następnie je osusz i pokrój w dużą kostkę. 2. Wymieszaj w misce olej i wszystkie przyprawy - sól, pieprz, chili, curry oraz porwany na drobne części tymianek. 3. Dodaj do tego pokrojone mięso i bardzo dokładnie wymieszaj je z marynatą. Odstaw do lodówki na ok. półtorej godziny, aby mięso dobrze przesiąknęło smakiem i zapachem przypraw. 4. Umyj starannie pora. Pokrój go w centymetrowe plasterki. 5. Umyj morele, osusz i usuń z nich twarde nasionka. Pokrój owoce na połówki. 6. Owiń każdą morelę plastrem boczku. 7. Odsącz mięso z oleju. 8. Na metalowe lub drewniane wykałaczki nabijaj kolejno kawałki mięsa, morele oraz plasterki pora. 9. Rozgrzej olej na patelni i smaż szaszłyki ok. 20 minut, aż mięso się zarumieni i będzie miękkie. 10. Zdejmij szaszłyki z patelni i połóż na mięsie kawałeczki masła. Smacznego!