Szaszłyki z pitą ziołową
W tygodniu przed Środą Popielcową w małym miasteczku Bazas, na południowy wschód od Bordeaux, można trafić na dość osobliwą paradę: główną ulicą prowadzone są krowy przystrojone kwiatami i wstążkami. Nie są to jednak byle krowy, lecz słynna lokalna rasa bazadais, znana z mięsa gęsto prążkowanego tłuszczem - pisze Rachel Khoo.
Uwieńczeniem parady, która odbywa się rokrocznie od roku 1283, jest wspaniały bankiet, na którym króluje wołowina z krów bazadais. Zainspirowana publiczną ucztą opracowałam samoobsługowe danie, w sam raz na imprezy w gronie przyjaciół.
4 porcje.
Czas przygotowania: 40 minut.
Czas smażenia: 30 minut.
Czas chłodzenia: 1 godzina.
Akcesoria: 8 patyczków (namoczonych w zimnej wodzie, jeśli są drewniane).
- 1 porcja pity ziołowej
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 1 główka sałaty rzymskiej, umyta, wysuszona i pokrojona w cienkie paski
- 30 dag chudego mielonego mięsa wołowego
- 7,5 dag wątroby cielęcej, mielonej lub drobno posiekanej
- 1 ząbek czosnku, obrany i posiekany
- 1 łyżeczka drobno startej skórki z cytryny
- szczodra szczypta soli
- 1 łyżeczka pieprzu z Espelette albo łagodnego chili w płatkach
- 2 łyżki świeżej bułki tartej
- garstka drobno posiekanej natki pietruszki
- 1 szalotka, obrana i drobno posiekana
- 25 dag naturalnego jogurtu
- 1 łyżka soku cytrynowego
- szczypta soli
- szczypta cukru
- 15 dag mąki i odrobina do oprószenia
- 10 dag mąki razowej
- 1 łyżeczka drożdży instant
- ½ łyżeczki soli
- 115 ml ciepłej wody
- 1 łyżka oliwy
- 4 szalotki, obrane, przekrojone na pół i cienko pokrojone
- 2 kopiaste łyżki posiekanej zieleniny (polecam kombinację natki pietruszki, koperku i szczypiorku)
Zacznij od przygotowania ciasta na chlebki pita. Do dużej miski wsyp oba rodzaje mąki, drożdże, sól i cukier. Wlej wodę i oliwę i wymieszaj rękami. Zagniataj energicznie przez 10 minut albo użyj miksera z końcówką do ciasta. Włóż do miski i przykryj wilgotną ściereczką lub folią spożywczą. Odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Po godzinie oprósz blat odrobiną mąki. Podziel ciasto na 8 części i każdą rozwałkuj na placek o grubości około ½ cm.
Postaw patelnię z dnem zapobiegającym przywieraniu na bardzo silnym ogniu. Układaj na niej pity pojedynczo(chyba że dwie zmieszczą się bez trudu obok siebie). Smaż na suchej patelni 1-2 minuty, do chwili, gdy ciasto zacznie się rumienić, a na jego powierzchni pojawią się bąble, potem przerzuć na drugą stronę i piecz kolejne 1-2 minuty. Usmażone pity owiń w ściereczkę, żeby nie wystygły w czasie, gdy smażysz następne.
Połącz wszystkie składniki sosu jogurtowego i odstaw.
Zmieszaj w misce wszystkie składniki szaszłyków. Podziel na 8 części i nadziej na patyczki. Na dużej patelni postawionej na średnim lub dużym ogniu podgrzej olej i smaż mięso na patyczkach 3-4 minuty, obracając je co jakiś czas, żeby było równo wysmażone z każdej strony.
Przed podaniem rozetnij pitę, włóż do środka szaszłyk z porcją chrupiącej sałaty i polej sosem jogurtowym.
Przepis pochodzi z książki "Moja mała francuska kuchnia" Rachel Khoo, która zawiera ponad 100 prostych przepisów opartych na tradycyjnych przysmakach z różnych części Francji - od Bretanii, Bordeaux, Prowansji, Lyonu, aż po Alzację - przeplatanych komentarzami na temat kultury i historii. Czytaj więcej >>