Sześć sposobów na dobre mrożenie

article cover
123RF/PICSEL

Sześć sposobów na dobre mrożenie

Aby się nie sklejały Jeśli chcesz tego uniknąć, drobne owoce (i te duże, twarde, pokrojone na cząstki) możesz najpierw przemrozić rozsypane w płaskiej szufladzie, np. do kostek lodu lub na tacy wsuniętej do zamrażalnika. A dopiero potem, po kilku godzinach, zsyp je do pudełka lub torebki. Pierogi i kluski można też przemrozić najpierw na tacy albo wysmarować olejem lub wrzucić od razu do pojemnika. Przyprawione już, gotowe do smażenia kotlety (także gotowe, do podgrzania) możesz oddzielić od siebie natłuszczonym kawałkiem pergaminu lub folii.
Aby się nie sklejały Jeśli chcesz tego uniknąć, drobne owoce (i te duże, twarde, pokrojone na cząstki) możesz najpierw przemrozić rozsypane w płaskiej szufladzie, np. do kostek lodu lub na tacy wsuniętej do zamrażalnika. A dopiero potem, po kilku godzinach, zsyp je do pudełka lub torebki. Pierogi i kluski można też przemrozić najpierw na tacy albo wysmarować olejem lub wrzucić od razu do pojemnika. Przyprawione już, gotowe do smażenia kotlety (także gotowe, do podgrzania) możesz oddzielić od siebie natłuszczonym kawałkiem pergaminu lub folii.
Zjedz w porę Pamiętaj, że wieprzowina w kawałkach i mielone można trzymać 3 miesiące, gotowe dania z drobiu - 4 miesiące, owoce - 3-6 miesięcy, warzywa - do 8 miesięcy, biały ser - tylko do 1 miesiąca, lody - 2 miesiące, ciasta, ciasteczka - 6 miesięcy. Tekst: Na żywo
Zjedz w porę Pamiętaj, że wieprzowina w kawałkach i mielone można trzymać 3 miesiące, gotowe dania z drobiu - 4 miesiące, owoce - 3-6 miesięcy, warzywa - do 8 miesięcy, biały ser - tylko do 1 miesiąca, lody - 2 miesiące, ciasta, ciasteczka - 6 miesięcy. Tekst: Na żywo123RF/PICSEL
Podpisuj mrożonki Zamrożone jedzenie często tak się zmienia, że trudno je rozpoznać (np. gulasz wieprzowy czy kawałki indyka). Napisz więc nazwę produktu i datę. Zrób to flamastrem na opakowaniu lub na samoprzylepnej naklejce.
Podpisuj mrożonki Zamrożone jedzenie często tak się zmienia, że trudno je rozpoznać (np. gulasz wieprzowy czy kawałki indyka). Napisz więc nazwę produktu i datę. Zrób to flamastrem na opakowaniu lub na samoprzylepnej naklejce. 123RF/PICSEL
Odpowiednie opakowanie Powinno być przeznaczone do kontaktu z żywnością, szczelnie zamykane i odporne na uszkodzenia. Przydatne są plastikowe pudełka przeznaczone do zamrażarki (różnej wielkości) torebki strunowe, z suwakiem (w różnych rozmiarach) i opakowania próżniowe. Pudełka można używać wiele razy i ustawiać je w porządku na półkach zamrażarki. Z kolei torebki łatwiej tam umieścić, bo niezamrożone produkty bez problemu dopasowują się kształtem do wyznaczonego miejsca.
Odpowiednie opakowanie Powinno być przeznaczone do kontaktu z żywnością, szczelnie zamykane i odporne na uszkodzenia. Przydatne są plastikowe pudełka przeznaczone do zamrażarki (różnej wielkości) torebki strunowe, z suwakiem (w różnych rozmiarach) i opakowania próżniowe. Pudełka można używać wiele razy i ustawiać je w porządku na półkach zamrażarki. Z kolei torebki łatwiej tam umieścić, bo niezamrożone produkty bez problemu dopasowują się kształtem do wyznaczonego miejsca.123RF/PICSEL
Blanszowanie Jeśli chcesz, aby warzywa miały ładny kolor, lepszy smak i dłużej się przechowywały, przed mrożeniem włóż je na chwilę do wrzątku. Krótko zagotuj (w małych porcjach, aby woda szybko ponownie zawrzała), a potem odcedź i ostudź w zimnej wodzie (tyle samo czasu, ile się gotowały). A kiedy wyschną, umieść w zamrażarce. Buraki i kukurydzę blanszuje się dłużej (5-7 minut); brukselkę, pokrojoną marchewkę, kalarepkę, różyczki kalafiora krócej (3 minuty), a rozdrobnione brokuły, bób, fasolę szparagową, groszek najkrócej (2 minuty). Nawet grzyby można blanszować (skraca to potem ich czas przygotowanie). Bez blanszowania mrozimy zioła (krojone lub nie).
Blanszowanie Jeśli chcesz, aby warzywa miały ładny kolor, lepszy smak i dłużej się przechowywały, przed mrożeniem włóż je na chwilę do wrzątku. Krótko zagotuj (w małych porcjach, aby woda szybko ponownie zawrzała), a potem odcedź i ostudź w zimnej wodzie (tyle samo czasu, ile się gotowały). A kiedy wyschną, umieść w zamrażarce. Buraki i kukurydzę blanszuje się dłużej (5-7 minut); brukselkę, pokrojoną marchewkę, kalarepkę, różyczki kalafiora krócej (3 minuty), a rozdrobnione brokuły, bób, fasolę szparagową, groszek najkrócej (2 minuty). Nawet grzyby można blanszować (skraca to potem ich czas przygotowanie). Bez blanszowania mrozimy zioła (krojone lub nie).123RF/PICSEL
Podział na porcje Pamiętaj, aby powtórnie nie mrozić dań wyjętych z zamrażarki. Dlatego też jeszcze przed mrożeniem zaplanuj, co zrobisz z tym kawałkiem mięsa albo z warzywami. Nie wkładaj wszystkiego do jednej paczki, ale zrób wygodne porcje, np. pieczeń dla rodziny, kotlety na posiłek dla dwojga, marchewkę z groszkiem na raz, mieszankę warzywną na zupę. A gdy ugotowało ci się za dużo obiadu, zamroź całe danie składające się np. z kaszy, kotleta i buraków, które odgrzejesz potem np. w mikrofalówce.
Podział na porcje Pamiętaj, aby powtórnie nie mrozić dań wyjętych z zamrażarki. Dlatego też jeszcze przed mrożeniem zaplanuj, co zrobisz z tym kawałkiem mięsa albo z warzywami. Nie wkładaj wszystkiego do jednej paczki, ale zrób wygodne porcje, np. pieczeń dla rodziny, kotlety na posiłek dla dwojga, marchewkę z groszkiem na raz, mieszankę warzywną na zupę. A gdy ugotowało ci się za dużo obiadu, zamroź całe danie składające się np. z kaszy, kotleta i buraków, które odgrzejesz potem np. w mikrofalówce. 123RF/PICSEL
Najczęściej mrozimy owoce, warzywa, mięso i ryby. Ale tak naprawdę mrozić można niemal wszystko, zwłaszcza gotowe potrawy. Warto jednak pamiętać o kilku zasadach, aby produkty były jak najdłużej świeże.
Najczęściej mrozimy owoce, warzywa, mięso i ryby. Ale tak naprawdę mrozić można niemal wszystko, zwłaszcza gotowe potrawy. Warto jednak pamiętać o kilku zasadach, aby produkty były jak najdłużej świeże.123RF/PICSEL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?