Sznycel po wiedeńsku
Obiad w pół godziny.

Przygotowanie: 20 minutSmażenie: 10 minut
Składniki:
- 40 dag udźca cielęcego,- 3 jajka,- 100 ml oleju, - łyżka masła, - 4 łyżki bułki tartej, - 4 łyżki mąki,- cytryna,- sok z jednej cytryny.
Przygotowanie
1. Mięso kroimy w plastry. Bardzo cienko rozbijamy (dobry sznycel wiedeński nie mieści się na talerzu). Kropimy sokiem z cytryny, lekko solimy i odstawiamy na godzinę do lodówki (kotlety będą wówczas bardziej kruche i soczyste).
2. Następnie każdą porcję mięsa obtaczamy w mące, potem w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Kładziemy na olej z dodatkiem masła i smażymy z obu stron na złoty kolor. Pod koniec smażenia kładziemy na sznycle odrobinę masła, przykrywamy patelnię i na 3 minuty zostawiamy na maleńkim ogniu, aby kotlety stały się bardziej pulchne.
3. Usmażone sznycle kładziemy na talerze. Każdą porcję dekorujemy plasterkiem cytryny lub kawałeczkiem masła.