Przygotowanie: 20 minut
Smażenie: 10 minut
Składniki:
- 40 dag udźca cielęcego,
- 3 jajka,
- 100 ml oleju,
- łyżka masła,
- 4 łyżki bułki tartej,
- 4 łyżki mąki,
- cytryna,
- sok z jednej cytryny.
Przygotowanie
1. Mięso kroimy w plastry. Bardzo cienko rozbijamy (dobry sznycel wiedeński nie mieści się na talerzu). Kropimy sokiem z cytryny, lekko solimy i odstawiamy na godzinę do lodówki (kotlety będą wówczas bardziej kruche i soczyste).
2. Następnie każdą porcję mięsa obtaczamy w mące, potem w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Kładziemy na olej z dodatkiem masła i smażymy z obu stron na złoty kolor. Pod koniec smażenia kładziemy na sznycle odrobinę masła, przykrywamy patelnię i na 3 minuty zostawiamy na maleńkim ogniu, aby kotlety stały się bardziej pulchne.
3. Usmażone sznycle kładziemy na talerze. Każdą porcję dekorujemy plasterkiem cytryny lub kawałeczkiem masła.