Reklama

Szparagi z makaronem i pomidorkami

Spaghetti można wzbogacić kawałkami pokrojonego na małe kawałki awokado i posypać posiekanymi listkami bazylii.

Składniki na 4 porcje: 50 dag makaronu spaghetti, 50 dag zielonych szparagów, 40 dag pomidorków cherry, 1 cebula, 10 dag utartego parmezanu, 200 ml śmietany 18 proc., 1 żółtko, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, cukier, oliwa.

Szparagi umyć, odciąć końce, gotować ok. 4 minuty w osolonym i posłodzonym wrzątku, odcedzić, podzielić na kawałki. Pomidorki umyć, przekroić na pół.

Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu z dodatkiem 1 łyżki oliwy, odcedzić.

Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać, podsmażyć na 1 łyżce oliwy, dorzucić pomidorki, poddusić, wlać śmietanę wymieszaną z żółtkiem, serem i przyprawami, dodać szparagi i makaron, delikatnie wymieszać.

Reklama
Twoje Imperium
Dowiedz się więcej na temat: szparagi
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy