Szparagi z rabarbarowym sosem Hollandaise
Anna Olsen proponuje doskonały przepis na szparagi.
Składniki:
1kg drobno posiekanego, świeżego lub mrożonego rabarbaru
1/3 szklanki cukru
2 łodyżki świeżego estragonu
2 duże żółtka
3 łyżki stołowe soku z cytryny
1/2 szklanki stopionego masła
Sól i pieprz
Masło do smażenia
Siekany szczypiorek do ozdoby
Sposób przyrządzenia:
1. Zagotuj garnek dobrze osolonej wody. Przygotuj szparagi i włóż je do wody. Blanszuj bez przykrycia, aż zmiękną (czas gotowania zależy od grubości szparagów).
2. Gdy dojdą,odsącz je i zahartuj kostkami lodu i zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Odcedź i odstaw, aż do podania.
3. Do sosu hollandaise wymieszaj w garnku rabarbar, cukier oraz estragon. Gotuj na średnim ogniu, aż rabarbar zmięknie, około 10 minut. Wyjmij estragon i nie pozwól daniu się schłodzić (powinno być ciepłe, ale nie gorące).
4. Następnie nad garnkiem wrzącej wody ubij żółtka z sokiem cytrynowym. Potem dodaj mieszankę rabarbarową.
5. Zdejmij garnek z ognia i stopniowo wmieszaj stopione masło (unikaj dodawania kawałków, które osiadły na dnie).
6. Przypraw do smaku i utrzymaj temperaturę (sos należy przygotować jak najbliżej czasu podania).
Aby podgrzać szparagi po prostu smaż je na patelni na maśle, na małym ogniu i delikatnie przypraw. Wstaw podgrzane szparagi na tackę i zalej sosem hollandaise. Dekoruj szczypiorkiem i natychmiast podawaj.
Program ,,Świeże smaki z Anną Olson" na antenie Polsat Food Networkod poniedziałku do piątku o 13:00 i 18:00