Reklama

Szparagi z sosem pleśniowym i boczkiem

Mają wyrazisty smak, finezyjny kształt i dają duże pole do popisu w kuchni. Oto sposoby na ten wiosenny rarytas.

Składniki: pęczek białych szparagów, 2 ząbki czosnku, łyżka soku z cytryny, 10 dag sera pleśniowego typu Lazur, 10 dag boczku wędzonego, 2 łyżeczki soli, łyżka masła, 3 łyżki mleka

Przygotowanie: Szparagi umyj, obierz i odetnij im zdrewniałe końce. W wysokim garnku zagotuj osoloną wodę. Dodaj dwa, obrane ząbki czosnku i sok z cytryny. Wrzuć oczyszczone szparagi i gotuj 10 minut na średnim ogniu.

W rondlu rozpuść masło i podduś na nim pokrojony w kostkę boczek. Wrzuć pokrojony ser i wlej mleko. Całość delikatnie mieszaj, aż ser się roztopi i powstanie gładki sos. Szparagi odcedź, wyłóż na talerze i polej obficie sosem.

20/2016 Na Żywo

Reklama
Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy